Det känslosamma tal om jourreformen som Nylund höll i riksdagen på måndagen, när förslaget med omfattande jour för Vasa röstades ned, har blivit en viral succé. På torsdagsmorgonen hade videoklippet där han låter regeringen veta hut visats 142 000 gånger. I talet frågade han upprepade gånger hur regeringen täcks – till jublet av en stor finlandssvensk webbpublik.

– Det är inte så vanligt i riksdagens debattkultur att man sätter in så mycket känsla i talet. Jag talade ju så som jag hade det. Jag skrev ner det i planet från Vasa, säger han.

Nylund tolkar beslutet som att social- och hälsovårdsutskottet kört över grundlagsutskottet. I sitt tal säger han att Finland gick från att vara en rättsstat till att vara en enkelspårig och brutal majoritetsdiktatur.

– Det är det här jag tror finlandssvenskar upplevde, att förtroendet brast för det som vi sett som oomkullrunkeligt.

För att göra en markering höll Nylund talet enbart på svenska. Till skillnad från vad som tidigare rapporterats om mötet säger han att statsminister Juha Sipilä (C) lyssnade på det till slut, men lämnade salen direkt efteråt.

Kiviniemi släppte anden ur flaskan

Nylund tror att många av regeringspartiernas ledamöter inte förstod hur stort beslutet var förrän det var taget.

– Många språkhetsare förstår inte vad det innebär för samhället när man hetsar människor mot varandra. Konflikter ute i världen handlar oftast om att de som sitter vid makten underkänner minoritetens identitet.

Han säger att om finlandssvenskarna inte var så djupt integrerade i det finländska samhället och hade så mycket att förlora kunde vi få en separatiströrelse som i Baskien eller Katalonien.

Nylund återkommer flera gånger till sin oro över brist på respekt för grundlagsutskottet, en utveckling som han säger smög sig in när Mari Kiviniemi (C) var kommunminister.

– Det var första gången jag upplevde att en parlamentariker i Finland uttryckte sig nedlåtande om grundlagsutskottet och det var på något vis att släppa ut anden ur flaskan.

Senare myntades ord som ”grundlagsfundamentalist” och ”grundlagsdiktatur” i plenum, berättar han.

Nylund förvånar sig över vissa regeringsledamöter som undrat varför den obligatoriska svenskan inte duger.

– Vi har en statsminister som inte kan ge en intervju på svenska. Hur förväntar han sig att en närvårdare eller sjuksköterska i Seinäjoki ska kunna ge service på svenska?

Aftonbladet.se uppmärksammar talet

Mats Nylunds tal hade så stor genomslagskraft på webben att svenska medier uppmärksammar det. På torsdagen lyfte bland annat Aftonbladet.se upp talet i sitt flöde.

Zoom