Sonja Sparv och André Lund träffades för första gången utanför ett utedass.

Sonja Sparv och André Lund träffades för första gången utanför ett utedass.

Sonja Sparv, 21, och André Lund, 22. Ett par sedan 2010. Bor i Umeå. Hur träffades ni? – Vi träffades utanför utedasset vid Åminne en augustikväll. André hade en rosa partyhatt som en av mina vänner fann fascinerande och där var vårt första möte. Vi hann inte prata speciellt mycket. Men jag minns att André gick väldigt lätt att prata med. Han sa att han skulle gå vidare till dansgolvet och frågade om jag ville komma med, men jag sa nej. Antagligen var jag för blyg. Men jag tänkte hela kvällen på han med rosa partyhatten. Berätta om er första dejt! – Efter Åminne höll vi sporadisk kontakt via chattar men det var först efter sex månader som vår första dejt blev av. André "råkade" ha två biljetter till bio och frågade ifall jag ville hänga på. Jag minns jag var så nervös och var tvungen att tvinga mig själv att gå framåt och inte vända tillbaka när jag var på väg mot Glorias biograf. André ringde och vi bestämde var vi skulle träffas. Han lät så lugn och glad i telefon och jag blev ännu mer nervös. I efterhand har han sagt att han också var nervös, men att han försökte spela cool. Det jag minns bäst från bion är när André kör det här "movet" när han gäspar och lägger armen runt mig. Fast han säger att han aldrig skulle köra något sånt klichéaktigt. Efteråt satt vi på ett hamburgarställe i tre långa timmar och pratade. André följde mig hem, sa hejdå och André gav mej en kram. Det blev också en snabb puss innan vi skiljdes åt. Vilka tips vill ni ge till den som ska gå på en första dejt? – Vi tycker att tröskeln till att fråga ut någon på dejt är väldigt hög. Det finns kanske en gammal uppfattning att om en tjej och en kille umgås på tumanhand så är det "något på gång" direkt, och man måste förklara sig för kompisar och rykten kanske börjar gå. Ordet "dejt" är också väldigt laddat med massor med förväntningar. I stället kan man bara prata om att "träffas" eller "råkas", typ över en kopp kaffe eller ifall man drar och shoppar tillsammans eller vad som helst. Helt vardagliga situationer helt enkelt. Då tror vi att man känner sig kanske lugnare och kan vara mer sig själv. Sedan ifall man faktiskt går ut och äter en middag eller går på bio tillsammans så kan man prata om dejt! – Gå inte heller och vänta på att motparten ska bjuda ut er, hen kanske går i samma tankar och ni vinner ingenting på att vänta och grubbla.
Andreas Nylund och Ivone Ruiz Olate hade en drinktävling på sin första dejt.

Andreas Nylund och Ivone Ruiz Olate hade en drinktävling på sin första dejt.

Ivone Ruiz Olate, 25, och Andreas Nylund, 26. Ett par sedan 2014. Bor i Vasa. Hur träffades ni? – Vi träffades via gemensamma vänner. Det var helt slumpmässigt, det var ingen som försökte para ihop oss. Berätta om er första dejt!  – Det var jag som frågade om Andreas ville gå på date med mig och han tackade glatt ja. Jag hade just köpt en blender och hade fullt upp med att göra olika smoothies, så jag tänkte att jag kanske kunde använda mig av den. Drinktävling hemma hos mig först och efter det middag ute på stan. Hela kvällen var rolig och allting bara rullade på, vi splittade notan och drog en sväng till till en pub där Andreas bjöd på några drinkar. Det var en lyckad kväll! Har ni något tips till singlar som vill dejta i sommar? – Ha absolut ingen press på daten. Det ska vara något roligt! Gå in med inställningen att du ska ha en bra kväll och lägg inte energin på att tänka på om den andra parten är din framtida partner, det visar sig nog senare. När man går in för att ha en kul kväll är man själv mer avslappnad och det resulterar i att du omedvetet är ditt bästa och naturliga jag. Ta inte reda på så mycket om den du dejtar, det blir bara konstigt. Våga gå på date, det är roligt, man kanske träffar en vän och inte en partner.
Daniel och Sandra Neuman firar tio år tillsammans nu i maj.

Daniel och Sandra Neuman firar tio år tillsammans nu i maj.

Sandra Neuman, 28 och Daniel Neuman, 33. Ett par sedan 2006. Bor i Nykarleby. Hur träffades ni? – Vi träffades på Radio Extrem-communityn. Det var Daniel som tog kontakt när han såg att jag gick i Topeliusgymnasiet, där han själv gått. Jag minns att jag tänkte "vad är nu det här för typ" och suckade lite. Sedan chattade vi väl dagligen och kom fram till att jag för länge sedan plockat upp en flaskpost som Daniel slängt i vattnet vid deras villa. Berätta om er första dejt! – På vår första dejt hämtade Daniel mig och så for vi till deras villa på "fotoexkursion" (bra täckmantel) och tittade på flaskposten, gick på isen, pratade och drack blaskig varm kakao (Daniel var en fattig studerande på den tiden). Sedan dejtade vi nästan varje helg. Vi var mest ut och körde, tittade på omgivningarna och gick på café när det passade. Vilka tips vill ni ge till den som ska gå på en första dejt? – Vi gjorde det inte så invecklat, och det behöver det inte vara heller. Att promenera är fantastiskt bra, då behöver man inte prata hela tiden och det blir inte några pinsamma tystnader. Guida runt den andre i din hemstad, visa var du gått i skola och berätta roliga minnen. Har man tur hittar man en fin hamn att titta på solnedgången vid. Nu i maj är det tio år sedan vi bestämde att det skulle vara vi, vid en hamn i solnedgången. Det var kallt!