Från hösten sköter Folkhälsan all svenskspråkig morris- och eftisverksamhet i Vasa. Staden betalar för fyr­a timmar per dag.

– Timmarna kan placeras ut på morgonen, på eftermiddagen eller fördelas mellan båda, säger Birgitta Höglund, skoldirektör för den svenskspråkiga grundläggande utbildningen i Vasa.

Personalen – skolgångsbiträdena – har enligt henne två arbetsavtal, ett med Vasa stad och ett med Folkhälsan.

– I verksamhetsstadgan står det att morris och eftis ordnas mellan 8 och 16. Men tack vare samarbete med till exempel församlingen så har vi kunnat var flexibla.

På Vasa stads hemsida står det att verksamheten ordnas huvudsak­ligen mellan 8 och 16. Så har det v­arit sedan början av 2015.

Folkhälsan tog över morris och efti­s i Sundom för ett år sedan och i Vikinga skola från årsskiftet.

Åtminstone i Sundom i fjol var tidern­a flexibla så att de bättre passade föräldrarnas arbetstider.

– Det var tack vare samarbete med församlingens klubbverksamhet. Det gav några timmar som kunde omplaceras, säger Birgitta Höglund.

Marianne West, fostran- och utbildningschef på Vasa stad, säger att det är Folkhälsans sak att avgöra hur timmarna placeras. Huvudsaken är att man kommer överens med personalen och att samarbetet med skolor och andra aktörer fungerar.

– Nuvarande 8–16 infördes i början av 2015. Då fick vi en hel del kritik för att morris senarelades. Men nu verkar alla ha anpassat sig till det som gäller.

Från Folkhälsans sida finns inga hinder för flexiblare tider.

Enligt Joacim Sandbacka, som ansvarar för produktionen av Folkhälsans morris- och eftistjänster, tillämpar Folkhälsan de tider som V­asa stad har bestämt.

Enligt honom eftersträvar Folkhälsan ett nära samarbete med skolorna när det gäller morris- och eftisverksamheten.

Målet är att skapa en sammanhängande skoldag för eleverna som deltar.

– För oss är också hälsofrämjandet viktigt, säger han.

Trots att Vasas ledande tjänstemän inom grundutbildningen säger att det är Folkhälsans sak att bestämma tiderna så är Joacim Sandbacka inte beredd att ändra på något utan stadens medgivande.

Om föräldrarna föredrar klockan 7.30 till 16.30, är det Folkhälsan de ska framföra det till?

– Staden är beställaren och det är beställarens önskemål som gäller. Men tider är en förhandlingssak, s­äger Sandbacka.