Ellen Strömberg.

Ellen Strömberg.

Ellen Strömberg, bloggare med egna författardrömmar: – Just nu läser jag "Färjan" av Mats Strandberg. Det är klassisk skräck som utspelar sig på färjan mellan Sverige och Finland. Ett helt fantastiskt persongalleri och otroligt trovärdig miljö som man känner igen in i minsta detalj om man någonsin åkt färjan. Dessutom riktigt, riktigt läskig. Skräck är som bäst när man inte kan låta bli att känna något slags sympati med det onda eller hur jag ska säga. Mats Strandberg är en av författarna bakom "Cirkeln"-triologin som jag älskade. Dessutom älskar jag att läsa skräck, men klarar bara av det när nätterna är lite ljusare, är så feg och skraj av mig. – Annars ligger Peppe Öhmans "Livet och patriarkatet" på nattduksbordet, den är välskriven och matnyttig även för nyfikna nybörjare och redan övertygade feminister. Är stort fan av Peppes blogg så hennes bok är självskriven på min läslista.
Jakob Höglund

Jakob Höglund

Jakob Höglund, regissör:
– Jag fördjupar mig som bäst i J. M. Barries originalbok "Peter Pan och Wendy" i nyöversättning av Christina Westman. Visserligen är det för jobbet men den måste rekommenderas. Speciellt för alla barn som endast sett olika filmversioner så bör man läsa originalet. Men jag tycker den är lika bra för vuxna. Den har en otroligt fin absurd humor och egen röst och många bottnar. –Ett annat tips är Tove Janssons "Sommarboken" som jag återkommer till med jämna mellanrum. Den påminner mig om mina barndomssomrar vid Andra Sjön. Den lyckas förmedla något väldigt fint om livet genom vänskapen mellan en människa som har hela livet framför sig och mellan en människa som snart livet är över för. Det händer inte mycket i den och ändå omfattar den allt!
Sandra Eriksson

Sandra Eriksson

Sandra Eriksson, häcklöpare: – En av mina favoritförfattare är Erlend Loe. Jag började med "Naiv. Super." och fastnade direkt för Loes sätt att använda språket. Mina favoritböcker förutom "Naiv. Super." Är "Gör vad du vill" och "Expedition L". Böckerna är dock allra bäst om man läser dem på originalspråket norska! Böckerna är verkligen speciella, liknar inte något annat jag har läst, men det är det som är det fantastiska!
Linnea Portin.

Linnea Portin.

Linnea Portin, bloggare och krönikor: – "Låt vargarna komma" av Carol Rifka Brunt. Det är sent 80-tal och June är 14 år, en blyg romantiker och kär i sin morbror som är konstnär och döende i aids. Genom June tar vi del av en omfångsrik och uppslukande berättelse om att befinna sig på gränsen mellan barn och vuxen, om förlust och förälskelse, döden och livet och mycket mer. Brunts debutroman innehåller vardagsmagiska händelser insvepta i sorglig underbarhet samt en överhängande risk för tårar. – "Tjänarinnans berättelse" av Margaret Atwood. I en superpatriarkal dystopisk framtid har kvinnan förminskats till ett reproduktionsverktyg. En av dessa tjänarinnor är Offred som minns hur sitt liv var då hon fortfarande hade rättigheter och räknades som en person. Mellan hennes då och nu sipprar en horribel berättelse fram som Atwood förmedlar fängslande och så exakt att händelserna känns verkliga. Rysningar uppstår både av väl- och obehag, och det är fantastiskt.
Jakob Nylund.

Jakob Nylund.

Jakob Nylund, före detta radioskojare: – Jag har ett ohälsosamt intresse för amerikansk politik och samhälle som gör att jag nästan bara läser märkliga böcker om just det. Sommarens första bok blir "Between the world and me" av Ta-Nehisi, en personlig berättelse om rasism och segregering i USA. Om jag bara ska rekommendera en bok (och inte ett helt tjog) så är det "The Divide" av Matt Taibbi. Den är ett par år gammal men de problem och orättvisor den tar upp är minst lika aktuella och blodtryckshöjande i dag.
Liisa Mendelin.

Liisa Mendelin.

Liisa Mendelin, journalist och bloggare: – "The Life-changing Magic of Tidying Up" av Marie Kondo är superbra, även om jag förstår att man kan bli provocerad av hennes principfasthet. Och visst finns det problem: är det verkligen ansvarsfullt att göra sig av med alla grejer som inte "spark joy"? Vad händer med de grejerna, vem ska ta hand om dem? Om jag har ett par vinterskor som är bra och etiskt producerade men inte "spark joy", ska jag bara göra mig av med dem och köpa nya? För vilka pengar? Nåja, problemen till trots tycker jag att boken verkligen lyckades inspirera mig till att göra en sista stor utrensning i år, en gång för alla. – "Det händer när du vilar" av Tomas Sjödin är en bra semesterbok. Just nu läser jag Sofia Torvalds "Bliv du hos mig". Den är väldigt välskriven och fascinerande.
Tony Björk.

Tony Björk.

Tony Björk, fotbollsspelare: - Jag läser mest deckare och sportböcker. Om jag ska rekommendera någonting så blir det nog Klas Ingessons "Det är bara lite cancer". Det går lite i perioder hur mycket jag läser, men brukar alltid läsa i bussen när vi far på bortamatch.