För sexton år sedan brann det gamla stationshuset vid Gamla Vasa järnvägsstation. En pojke, som hade lekt i huset, omkom i branden. Huset borde ha varit igenbommat, men var det tydligen inte tillräckligt effektivt. De hundra år gamla stationsbyggnaderna var i dåligt skick redan då, och är det fortfarande. Museala, estetiska, ekonomiska och säkerhetsmässiga faktorer har mer eller mindre kolliderat, och ägoförhållandena har komplicerat eventuella åtgärder ytterligare.
På Vasklot står ett annat ruckel, gamla hotell Fenno. Det torde knappast ha museala eller estetiska värden, men ekonomin, säkerheten och ägoproblemen har fastigheten gemensamt med byggnaderna i Gamla Vasa. Just nu går det bara att hoppas att Fenno inte dessutom får ytterligare ett gemensamt drag med stationshuset i form av en tragisk brand eller annan olycka. Risken är överhängande, i och med att ingen gör eller har gjort någonting för att förhindra att obehöriga kommer in i byggnaden. Av spåren att döma är det många som varit inne och vandaliserat det som är kvar av hotellets inredning (VBL 27.7).
Problemet på Vasklot är den senaste och nuvarande ägaren till fastigheten, ett ryskt bolag som tycks ha gått upp i rök. Åtminstone har Vasa stad inte lyckats få kontakt med bolaget. Det är det som ansvarar för att byggnaden hålls i skick, och också det som har arrendekontrakt på tomten. Men något arrende har staden inte fått. Juridiskt har staden ändå inte rätt att bomma igen huset, än mindre riva det. En process pågår i tingsrätten för att komma någonvart, och det är i sig rätt och riktigt att man försöker gå korrekt till väga. Under tiden kunde man ändå använda sunda förnuftet och bomma igen byggnaden i vilket fall som helst. Ett onåbart ryskt bolag lär inte protestera, och i det osannolika fall att det skulle göra det orsakar det ändå mindre skada än om en pojke omkommer i en brand.
Det tycks också vara skäl att om möjligt vara mer noggrann när man gör upp arrendekontrakt. Om det inte redan är så att staden kan åtgärda estetiska och säkerhetsmässiga olägenheter på sin mark oberoende av ägoförhållanden borde det kanske stipuleras i kontrakt. Fallet lär sticka en del fastighetsägare i staden i ögonen, eftersom stadens byggnadsinspektion annars brukar vara snar med att kräva åtgärder mot förfulande byggnader och verksamhet, oftast med all rätt, ska tilläggas. Att hotell Fenno ligger invid ett turiststråk gör inte saken bättre. Särskilt inte som Vasklot den här sommaren har ytterligare ett skelett från förr att visa upp för anländande turister: Wasalandia.