Det osar 80- och 90-tal om J-popbandet Origami Boys där Vasabördiga Juha Niemi är den ena färgstarka halvan av duon. Han flankeras av Chike Ohanwe och tillsammans har de nyligen släppt låten "Butterfree" som är en hyllning till Pokemon. Trots all hype kring Pokemon Go just nu är det inte mobilspelet som inspirerat duon – för låten har varit klar redan i ett års tid.

– Den har legat i skrivbordslådan och väntat på det rätta ögonblicket. Det är fördelen med att vara indiemusiker, man behöver inte ta hänsyn till all byråkrati som ett skivbolag kräver och få saker att hända snabbt, säger Niemi.





Origami Boys är vana vid att det går undan. Pokemon-låten kom till under mindre än ett dygn och deras förra låt, "Origami Konnichiwa" är produkten av ett 48 timmars pass på kortfilmstävlingen Uneton 48, där de tävlande har exakt två dygn på sig att producera en kortfilm från scratch.

Niemi och Ohanwe älskar Japan.

– Den här låten är för alla de som levt och växt upp med Pokemon. Jag vill leva i Pokemonvärlden, den är lika med himlen för mig, säger Ohanwe.

För Origami boys, som kallar sig Finlands största J-popband, finns bara ett alternativ. Och det är att erövra Japan.

– Vi vet att den japanska musikmarknaden är galen och att vi inte pratar japanska. Men Finland är exotiskt för japanerna och vi vill åka dit. Det vore ultimat att få vara där en vecka, spela vår musik och bli intervjuade om vi så måste bekosta det själva.


Videon till "Butterfree" spelades in under sex snabba timmar i Helsingfors.

Videon till "Butterfree" spelades in under sex snabba timmar i Helsingfors.





Duon släppte låten på Youtube i söndags och låten ska också komma ut på streamingtjänster som Spotify och Itunes om ett par veckor. Nu hoppas det att låtens sköna feelis sprider sig.

– Några har sagt att de förälskat sig i låten och haft den på repeat. Den ger verkligen en superglad känsla.