I Smedsby tvingades man gräva av Bölesundsvägen för att mota vattenmassorna från bäcken. - Vi fattade beslutet vid midnatt. Vattnet började hota byggnaderna i närheten, bland annat kommunens fastigheter - högstadiet är ju bara 30 meter härifrån. Hela fotbollsplanen var redan i går täckt av vatten, säger Kjell Sundsten som är vägmästare i Korsholms kommun.
Sportplanen vid skolcentrum i Smedsby var under vatten på måndag morgon.

Sportplanen vid skolcentrum i Smedsby var under vatten på måndag morgon. Foto: Kjell Sundsten

Vid Bölesundsvägen var man tvungna att gräva av vägen för att mota vattenmassorna från bäcken.

Vid Bölesundsvägen var man tvungna att gräva av vägen för att mota vattenmassorna från bäcken. Foto: Kjell Sundsten

Bölesundsvägen grävdes av vid midnatt natten till måndag. Foto: Jennifer Granqvist

Bölesundsvägen grävdes av vid midnatt natten till måndag.

När VBL når Sundsten strax efter klockan 8 har han precis anlänt till platsen. - Vattnet har nu fallit två meter sen natten. En grävmaskin och lastbil är på plats. Det blir nu att hitta nya trummor och reparera kablar som förstörts vid avgrävningen. I Kvevlax har tunneln under riksåttan svämmat över och var på måndag morgon till hälften under vatten. Det försvårade skolvägen för de Kvevlaxelever som inledde läsåret i dag och man ordnade därför med taxiskjuts. Läs också: Kvevlaxelever fick taxiskjuts då tunneln svämmade över Det är också en hel del vatten i cykeltunneln vid biblioteket i Smedsby, men nivån är så pass låg att tunnen fortfarande går att använda.
På måndag morgon var tunneln under riksåttan i Kvevlax obrukbar.

På måndag morgon var tunneln under riksåttan i Kvevlax obrukbar.

Också i Smedsby hade vatten runnit ner i en undergång vid biblioteket, men den gick fortfarande att använda.

Också i Smedsby hade vatten runnit ner i en undergång vid biblioteket, men den gick fortfarande att använda.

Har det varit kritiskt på några andra platser i kommunen på grund av regnet? - Inte som kommit till min kännedom, men vägarna är ju nog eländiga på många håll. Speciellt på de mindre vägarna där vattnet inte sluppit att rinna bort blir det som att köra i välling, säger Sundsten.
Räddningsverket bygger vall runt hus i Malax Även i Malax har skyfallet orsakat bekymmer. Stora vattenmängder tvingar kommunen att gräva av Kopparbyvägen i närheten av Storängsvägen. Samtidigt byter kommunen ut en gammal vägtrumma och ersätter den med en ny. Räddningsverket har också ryckt ut till ett bostadshus som hotades av högt vatten. Vallar av plast och grus har byggts runt huset för att förhindra vattnet att nå huset. Högt vattenstånd i Majors träsk i Yttermalax orsakar också vatten på vägen i Petalax Öjna mot Degerviksvägen. Kommunen har satt upp skyltar och stängt av vägen.
Översvämmade gator och källare Det har varit en bråd natt och morgon för räddningsverket som rapporterar om flera översvämmade hus och gator i regionen. Bland annat i cykeltunneln vid Andvägen i Hemstrand i Vasa var vattennivån nästan en meter när man började pumpa bort vattnet. Tidigt på måndag morgon ryckte man också ut till Vörå där ån började vara nära översvämning i närheten av Norrvalla. Läs också: Vörå planerar förebyggande åtgärder – Vattendragen börjar vara fulla nu, säger brandmästare Dan Gref vid Österbottens räddningsverk. Vid Rökiö kvarn i Vörå hade vattnet nått upp till stenfoten på morgonen.
Rökiö kvarn i Vörå vid 7.30-tiden på måndag morgon.

Rökiö kvarn i Vörå vid 7.30-tiden på måndag morgon.

Enligt Gref har räddningsverket under natten också ryckt ut till en del egnahemshus i Vasa, Korsholm och Lillkyro för att pumpa vatten ur källare. Han räknar också med att man kommer att ha en hel del att göra under morgonen.
Varning för riklig nederbörd Meteorologiska institutet varnar fortsättningsvis för att det kan förekomma riklig nederbörd, mer än 50 millimeter, i landskapet Österbotten under det närmaste dygnet. Läs också: Det ostadiga vädret fortsätter