NyhetsbildZoom
Varggrottan i Kristinestad. Foto: Handout

Gåtan kring Varggrottan fortfarande olöst

FNB -
Museiverket har inga planer på att starta nya utgrävningar i Varggrottan i Bötombergen i Österbotten.

Fynd som gjordes i grottan för 20 år sedan ledde till en häftig debatt som fortfarande inte har avgjorts.

En del arkeologer ansåg att stenföremålen hade formats av människor och att det kan ha bott neandertalmänniskor i grottan före istiden. Kritikerna anser däremot att föremålen har formats av naturen.

Om Varggrottan faktiskt är en paleolitisk fornlämning och upp till 120 000 år gammal så rör det sig om den första kända boplatsen för människor i Finland. Den nuvarande människan kom till Finland först för cirka 10 000 år sedan.

Den senaste treåriga utgrävningen avslutades 2006 och bara delar av grottan har utforskats.

Museiverkets forskare Vesa Laulumaa, som själv deltog i utgrävningarna, tycker att det skulle vara bra med nya undersökningar i grottan.

– Grottan skulle nödvändigtvis inte få sin lösning om utgrävningarna fortsätter, men garanterat inte heller om de helt läggs ner.

Varggrottan ligger i Kristinestad, men på ett område som ägs av Bötom kommun. I båda kommunerna hoppas man på fortsatta undersökningar i grottan.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Mordförsök i Vasa

VASA Ett bråk i Vasa på lördagen ledde till en stor polisoperation i Laihela. En person misstänks nu för mordförsök.

Nyhetsbild
Utrikes

Svensk protest mot finsk kärnkraft

Argumenten mot kärnkraft är många. Det tycker kärnkraftsmotståndare som samlats till sommarfest i Sverige. De protesterar mot det planerade kärnkraftverket i Pyhäjoki.

Nyhetsbild
Sport

Hänninen femma inför tyskt rallyavgörande

RALLY Juho Hänninen på femte plats är bästa finländare inför söndagens avslutande specialsträckor i tyska VM-rallyt.

Nyhetsbild
Sport

Bra lopp avslutade säsongen

FRIIDROTT Wilma Lassfolk har gjort en kanonsäsong på 400 meter. I lördags avslutade hon säsongen med ännu ett bra lopp.

Mest läst senaste veckan