Har du funderat på att dra ner på köttet och äta mer växtbaserat? Du är inte ensam. Nyfikenheten kring veganismen ökar, det märker man inte minst på Veganförbundet där antalet medlemmar stadigt ökat de senaste åren. Förbundets ordförande Sari Komulainen ser också det ökade intresset på andra sätt.

– Utbudet ökar i butikshyllorna och restaurangerna som erbjuder veganalternativ blir bara fler, åtminstone i storstäderna, säger hon.

Det ökande utbudet i butikerna har också Vasabon Malin Nyman märkt. Hon jobbar på frukt- och grönsaksavdelningen i en mataffär och äter själv i princip bara veganmat. Hon ändrade sina kostvanor förra hösten då hon beslutade att lämna bort alla kött- och mjölkprodukter efter att ha sett en dokumentär.

– Jag såg "Cowspiracy", som så många andra, säger hon.

"Övergången till att bli vegan är ingenting som sker över en natt. Det är en fråga om inställning och attityd. Och man måste sätta sig in i det."

Malin Nyman

vegan och bloggare

 

Dokumentären har påverkat tittares matvanor världen och det talas till och med om "Cowspiracy-effekten". Men Nyman nöjde sig inte bara med en dokumentär. Hon såg flera och satte sig in i hur matindustrin egentligen påverkar miljön och hälsan. Det Nyman vänder sig mot är överkonsumtionen och överproduktionen av animaliska produkter.

– Till en början var orsakerna miljömässiga för köttindustrin är verkligen en stor miljöbov. Men nu gör jag det också med tanke på djuren. Det är ju inte på något sätt rätt att vi utnyttjar dem som vi gör.

Ingenting som sker över en natt

Malin Nyman äter alltså i princip inga animaliska produkter men kallar sig ändå inte vegan. För att göra det måste hon se över hela sin konsumtion, allt från kläder till diskmedel och schampon.

– Övergången till att bli vegan är ingenting som sker över en natt. Det är en fråga om inställning och attityd. Och man måste sätta sig in i det.

Det kan låta svårt, men det är det inte menar Malin. Allt som krävs är några googlingar och viljan. På Veganförbundet erbjuder man hjälp till den som vill lägga om sin kost och bli vegan.

– Vi har en kampanj, Veganutmaningen, som har pågått i många år. De som deltar i utmaningen och prövar på veganism i en månad får en tutor som stöd, säger Komulainen.



Förra veckan deklarerade Sara Forsberg varför hon väljer en livsstil som vegan. Även flera svenska Youtubestjärnor berättar om sin vegankost och det har påverkat svenska elever som frågar efter veganmat i skolorna, rapporterar TV4. Men att det är trendigt är enligt Malin helt fel orsak att välja veganism.

– Du måste ta reda på varför du borde bli vegan eller borde dra ner på köttkonsumtionen, säger hon.

Vissa kanske hakar på veganismen för att det är trendigt men Malin tror att det växande intresset är början på en bestående förändring i våra kostvanor.

– För hundra år sedan åt vi inte sådana mängder kött som vi gör i dag. Det var ju också en förändring i matvanor. När vi blir mer insatta kan vi göra medvetna val, säger hon.

Hennes val har fått reaktioner

Malin Nyman har fått en del reaktioner i bekantskapskretsen efter att ha valt nya kostvanor.

– En del frågar om jag bara äter gräs nu och andra har frågat hur länge jag ska hålla på med det. För resten av mitt liv, har jag svarat.

Att äta har hon alltid gillat, men sedan hon valde bort animaliska produkter har hon också börjat tycka om att laga mat. Och hon säger att maten aldrig smakat så bra som den gör nu.

– Jag tänker ibland att jag ska laga extra mycket mat men det blir sällan några matlådor.

Nu hoppas hon också inspirera andra med sin nystartade blogg. Där får nyfikna och nybörjare tips och inspiration till sitt eget vegankok.

– Jag följer aldrig några recept så det kommer inga exakta angivelser. Mitt tips: Använd smaklökarna!

Några vanliga fördomar om veganmat - Malin Nyman och Sari Komulainen svarar


Att vara vegan är dyrt:
– Ät enligt säsong, det blir mycket billigare. Köttsubstituten är det som kostar så gör i stället bra recept från grunden. Exempelvis är sojakross billigare än köttfärs – och innehåller dessutom mer proteiner per hundra gram, säger Malin Nyman.

Veganmat är torr och tråkig: – Då har du inte ätit bra veganmat. Själv tycker jag att maten aldrig smakat så bra som nu, säger Malin Nyman.

Veganmat är inte alls hälsosamt: – Som med alla kostvanor så måste man äta mångsidigt. Många studier från framför allt USA visar att vegankosten är hälsosam och trygg att äta. Man kan också prestera som toppidrottare och vara vegan, säger Sari Komulainen från Veganförbundet.

Människan har ju alltid ätit kött: – Ja, men inte i sådana mängder som vi äter kött i dag. Och det där att man blir stark av att äta kött har knappast någon grund. Det hör ihop med urgamla och urtråkiga föreställningar om manlighet, säger Malin Nyman.

Men veganer äter ju soja och sojaodlingar skövlar regnskog: – Ja, men det beror inte bara på veganerna utan på djurfoder till köttindustrin. Den mängd soja som ett djur äter för att sedan blir mat till människor är mycket större än den mängd soja en människa äter. Och den process det tar att göda en ko för att bli mat är mycket längre än att odla soja som en vegan äter, menar Malin Nyman.