För Ryssland – som vann med 3–0 – fortsätter turneringen med semifinal mot Kanada. Centern Aleksander Barkov säger att det onödigt att leta efter svepskäl för att Finland inte lyckades i turneringen. – Vi förlorade mot strålande lag och de var värda sina segrar, sade han till FNB efter matchen. Han konstaterade att Finland förvisso hade ett ungt lag på isen i World Cup, men att det inte borde ha varit något problem. Chefstränaren Lauri Marjamäki såg efter matchen mot Ryssland ändå ljust på framtiden. – Det blir intressant att se samma lag i OS 2018. Framtiden ser trots allt ljus ut, sade han. Samtidigt som Nathan MacKinnon avgjorde för Nordamerika U23 i förlängningen mot Tre Kronor var World Cup över för Finland. Sista gruppspelsmatchen mot Ryssland blev därmed en match som bara handlade om de skulle få lämna turneringen med hedern i behåll. Men inte ens det verkade vara tillräckligt med motivation. Ryssland, som vid seger skulle bli klart för semifinal, kontrollerade matchen – och avgjorde med två klassmål. Efter 3.42 av andra perioden låg Alexander Ovetjkin bakom Vladimir Tarasenkos 1–0. NHL-stjärnan lurade elegant bort Sami Lepistö och med en nätt liten passning ordnade han öppet mål för kedjekamraten. Kort därefter ökade Ivan Telegin på till 2–0 när han kyligt rundade målvakten Tuukka Rask. I sista perioden såg Jevgenij Malkin till att Ryssland fick en komfortabel 3–0-seger. Resultatet innebär att Ryssland tar hand om andraplatsen i gruppen och är klart för semifinal mot Kanada. Den matchen avgörs natten till söndag, och Tre Kronors semifinalmöte med Europalaget spelas på söndag klockan 19.00. För Finland blev turneringen ett fiasko med tre raka förluster; 1–4 mot Nordamerika U23, 0–2 mot Sverige och 0–3 Ryssland.