NyhetsbildZoom
Miljöingenjör Miia Niemi, till vänster, och vd Merja Rosendal på Botniarosk visar ett låst insamlingskärl för dokument som ska förstöras. På locket sitter bolagets maskot Fraku. Foto: Lotta Sjöblad

Vi har lärt oss sortera
sopor och återvinna

Lotta Sjöblad -
Vi har blivit miljömedvetna sorterare under de 20 år som avfallshanteringsbolaget Botniarosk verkat. De mål som sattes upp då bolaget grundades håller absolut, säger vd Merja Rosendal.

– Nu går 500-600 ton till tippen medan 10.000-11.000 ton förs till Westenergys avfallskraftverk i Korsholm, där vi är delägare. Andelen deponerat samhällsavfall är nu mindre än 1,5 procent, säger Merja Rosendal.

När bolaget 1996 startats började man bygga upp det från grunden.

– Vi satsade genast på att börja sortera och återvinna och det har vi övat i 20 år nu. Att sortera avfall blir en vana, och vi kom ganska snabbt upp till en viss nivå, säger hon.

Ekopunkterna kom 1997 och följande år fick varje ägarkommun återvinningsstation. När avfallscentralen i Teuva var klar 2001 stängdes alla kommunala soptippar.

Ett ökat producentansvar är en trend i dag. Framtida frågetecken är bland annat de nya utmaningar lagstiftningen medför för kommunala bolag.

Läs mera i torsdagens SÖ (13.10).

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Mordförsök i Vasa

VASA Ett bråk i Vasa på lördagen ledde till en stor polisoperation i Laihela. En person misstänks nu för mordförsök.

Nyhetsbild
Utrikes

Svensk protest mot finsk kärnkraft

Argumenten mot kärnkraft är många. Det tycker kärnkraftsmotståndare som samlats till sommarfest i Sverige. De protesterar mot det planerade kärnkraftverket i Pyhäjoki.

Nyhetsbild
Sport

Hänninen femma inför tyskt rallyavgörande

RALLY Juho Hänninen på femte plats är bästa finländare inför söndagens avslutande specialsträckor i tyska VM-rallyt.

Nyhetsbild
Sport

Bra lopp avslutade säsongen

FRIIDROTT Wilma Lassfolk har gjort en kanonsäsong på 400 meter. I lördags avslutade hon säsongen med ännu ett bra lopp.

Mest läst senaste veckan