I regionen Aysén i södra Chile har man nyligen kommit i gång på allvar.

– Nu har vi en plan, säger Susana Figueroa Meza från det regionala miljöministeriet.

Planen är att på olika sätt och med olika aktörer få luften i huvudstaden Coyhaique bättre. På grund av ineffektiv veduppvärmning i den kalla regionen är luftkvaliteten nu en av de sämsta på kontinenten. Skolbarnen tillåts ibland inte ha gymnastik utomhus.

I Österbotten är man bra på energi, inte minst förnybar energi, något som Chile satsar på. Men Österbotten är också bra på att få alla parter med på samma tåg, näringslivet, högskolorna, folket. Åtminstone är det något som man på Österbottens förbund funderat mycket på inom ramen för så kallad smart specialisering.

Det är orsakerna till att Susana Figueroa Meza och hennes kollega från energiministeriet, Juan Antonio Bijit Sanhueza, den här veckan har åkt runt i Österbotten och studerat både teknologi och hur myndigheter kan agera.

– Mycket av det här kan vara användbart för oss, säger Bijit Sanhueza.

På fredagen sammanfattade den finländska och den chilenska delegationen sina erfarenheter för att identifiera mer konkret hur man kan fortsätta samarbetet. Till det kan hör utbyte på högskolenivå och även företagssamarbete.

– Det här besöket kan vara till stor nytta för Österbotten, säger Jerker Johnson, internationell koordinator vid Österbottens förbund.