Beslutet om hur den svenska vården ska tryggas i jourreformen ska alltså fattas redan på måndag.

Haatainen hade hoppats att utskottet skulle ansöka om tilläggstid till februari så att jourreformen kunde behandlas tillsammans med social- och hälsovårdsreformen.

– Det finns inte tillräckligt med tid att göra de här förändringarna nu så att vi vet vad vi gör. Det är omöjligt att behandla reformen inom den här tidtabellen utan vetskap om hur regeringen beslutar kring valfriheten i vården, säger hon.

Röstades ner

Förslaget röstades ändå ner med elva röster mot sex. I utskottet sitter sjutton medlemmar varav elva representerar regeringspartierna. Det stora beslutet om hur svenskan ska tryggas ska alltså fattas mindre än en vecka efter grundlagsutskottets utlåtande om att regeringens förslag måste ändras.

Haatainen säger att man inte motsätter sig reformen och att den behövs för att trygga en kvalitativ vård, men att den inte kan behandlas separat från social- och hälsovårdsreformen. Då finns det risk för att social- och hälsovårdsreformen luckrar upp allt igen när vårdreformen väntas vara klar året därpå.

– Det är viktigt att synkronisera de här förnyelserna så att vi inte behöver göra en ny reform då, säger Haatainen.

Orsaken till att regeringen kräver ett snabbt beslut är att jourreformen är en budgetlag och budgetlagarna ska vara klar före jul. Enligt grundlagsutskottet är alternativen antingen att ge också Vasa centralsjukhus omfattande jour eller att garantera svenskspråkig vård i Seinäjoki genom att i lag kräva praktiska kunskaper i svenska.

"Vasa enda alternativet"

Folktinget har hela tiden talat för 12+1-modellen som ger också Vasa omfattande jour. De språkliga rättigheterna kan enbart tryggas genom Vasa centralsjukhus, anser Folktinget.

– Seinäjoki centralsjukhus är ett finskspråkigt sjukhus i en enspråkigt finsk region och skulle man nu i social- och hälsovårdsutskottet fastna för den senare modellen är det att likna vid någon form av hasardspel. Det är inte acceptabelt då det är fråga om grundläggande rättigheter, säger Folktingets ordförande Thomas Blomqvist.

Utskottet kommer med ett betänkande på måndag.