Liukkonen simmade sin säsongsbästa tid 21,29 sekunder. Han hade sex hundradelar av en sekund upp till bronset som hade varit en tangering av hans nationsrekord. Hollands Jesse Puts vann och var 0,19 sekunder snabbare än Liukkonen. Ryssen Vladimir Morozov tog silver och litauern Simonas Bilis brons.

Laukkanens tid på 100 meter medley var 59,00. Hon var 1,76 sekunder från Katinka Hosszu från Ungern. Emily Seebohm från Australien tog silver och Alia Atkinson från Jamaica brons.

Laukkanen och Silja Känsäkoski simmade i semifinal natten till lördagen och båda blev klara för final på 100 meter bröstsim.

Laukkanen kom femma och Känsäkoski sjua i i semifinalen. Laukkanen simmade sin semifinal efter finalen på 100 meter medley. I sin viktigaste gren bröstsim säkrade hon en finalplats med tiden 1.05,09.

– Simningen kändes jättebra, men tiden är inte det. Jag var inte trött efter medleyn, men det gick nog så att huvudet inte hann med så bra i semifinalen i bröstsim. Den psykiska laddningen i medleyn var så kraftig, säger Laukkanen i Simförbundets pressmeddelande.

Efter semifinalen i bröstsim ansåg Laukkanen att det var bäst att avstå från 200 meter medley. Hon vill spara sina krafter till finalen i bröstsim som går natten till söndag finsk tid.

Känsäkoski säkrade en ovanlig andra finländsk plats i VM-finalen med tiden 1.05,17, elva hundradelar från sitt personliga rekord.

– Det var en överraskande bra tid och det kändes jättebra. Simningen lämnade visserligen utrymme för förbättring då reaktionen i starten var långsam och en vändning gick dåligt. Det måste jag fila på till finalen i morgon, sade Känsäkoski.

– Visst var det roligt att simma kvällstid igen. Det ger en helt annorlunda känsla, även jag spänner mig lite mer.

Laukkanens finska rekord på 100 meter bröstsim är 1.04,56.