Jämställdhet och jämlikhet är mänskliga rättigheter – och att kämpa för mänskliga rättigheter är aldrig fel. Kan aldrig vara fel. Får aldrig vara fel.

Hos överraskande många i dag väcker feminismen – både ordet och det som många missvisande tror att är feminismens agenda – negativa associationer. Feminism ses som något negativt – feminister som gnällspikar – som ett hot mot mannen som varelse.

Många män känner sig överkörda och nedtrampade av "feministiska åsikter". Det är lika logiskt som om den vita befolkningen, i exempelvis USA, kände sig nedtrampad av mörkhyades åsikter eller kommentarer om rasism eller orättvisa.

I torsdags fyllde journalisten, författaren, bloggaren och feministen Peppe Öhman hela stora auditoriet i Academill i Vasa. Den övergripande majoriteten av åhörarna var kvinnor, men några handfull män var också på plats.

Av de åtta jubileumsföreläsningar som Vasabladet ordnat under 2016 var det här kanske den viktigaste. Föreläsningen fokuserade på feminismen och patriarkatet, men det går enkelt att lyfta ut diskussionen och ämnet i en större kontext och konstatera att allt som handlar om rättvisa, jämställdhet och jämlikhet – grundläggande mänskliga rättigheter – stöter på hårdare motstånd världen över.

Missförstånden – eller viljan att missförstå – ökar.

Feminismen är en kamp om mänskliga rättigheter, menar Öhman. Därför borde feminismen intressera alla som värnar om mänskliga rättigheter – även män.

Man behöver egentligen inte göra det svårare eller enklare än så.

Ändå blir det ofta fel när mannen och kvinnan försöker diskutera feminism. Det är bara att gå in på vilket forum som helst där feminismen debatteras, och vänta på att det förr eller senare spårar ur. Därför är det kanske viktigt att se på feminismen i all sin enkelhet, och inte försvåra begreppen eller överanalysera åsikter. Det är en kamp om allas lika rätt – även männens i de fall där samhällets strukturer motarbetar jämställdhet: 

Peppe Öhman: "Feminismen är ingen naturkraft utan det handlar om att jobba för till exempel kvinnlig rösträtt och pappamånad." (VBL 17.12)

Exempelvis pappamånaden eller en jämställd föräldraledighet handlar förstås om mammans lika rätt att jobba i stället för att vara den som stannar hemma – det är ingen hemlighet att pensionerade kvinnor hör till de fattigaste i dagens Norden. Men det handlar också om pappans rätt att få vara hemma:

– Det är också en rättviseaspekt, att pappan på det här sättet exempelvis får mer jämlika möjligheter att få vårdnaden om barnen, vid en skilsmässa, om han också varit hemma och tagit hand om familjen, menar Öhman.

Precis som inom vilken rörelse som helst, politisk eller inte, finns det olika åsikter och uppfattningar inom feminismen – extrema liksom liberala. Och precis som inom vilken annan rörelse som helst är inte heller alla feminister överens i alla frågor.

Konstigare än så är det inte.

Debatt och diskussion – på normal mänsklig nivå – kan aldrig vara fel eller kontraproduktiv när orättvisor lyfts fram.

Och visst kan vi vara överens om att samhället i dag är mer rättvist för mannen, således mer orättvist för kvinnan?

Håller du med? Ja, då är du per definition en feminist.