NyhetsbildZoom
Den nya djurmatsfabriken startas på fabriksområdet där nu också Dagsfood finns. Foto: Mats Ekman

Djurmatsfabrik öppnar
i Dagsmark

Tom Forsman -
Ett nytt företag ska börja tillverka inhemsk hund- och kattmat i Kristinestad. Råvaran är fisk och potatis.

Det började med att några hundfantaster i Åbotrakten diskuterade varför det inte finns inhemskt torrfoder att köpas för deras hundar.

Resultatet av diskussionen blev att de nu planerar att starta en fabrik i Dagsmark i Kristinestad. Om allt går enligt planerna kan de första produkterna komma till försäljning i april, enligt vd Laura Strömberg.

– Vi börjar med ett foder för vuxna hundar. Sedan planerar vi att ta fram kattmat och fortsätta med utveckling av foder för hundar i olika åldrar, exempelvis för valpar, säger hon.

Att valet föll på Dagsmark och de lokaler där också Riitan Herkkus saftfabrik Dagsfood verkar, beror på affärsmannen Börje Norrgård som också är ordförande för Kristinestads näringslivsbolag.

Norrgård är också delägare tillsammans med tre personer från Åbotrakten och en från Helsingfors.

– Till att börja med kommer vi att ha två anställda i produktionen plus jag som har hand om det administrativa, säger Strömberg.

Företagets namn är Dagsmark Petfood, och varumärket blir Dagsmark Kala & Peruna. Råvarorna är fisk och potatis, men också bär och lin, och det mesta kommer från Österbotten.

Suupohjan Sanomat var först med nyheten.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan