Förra veckan publicerade Finsk Ungdom en video där ordförande Sebastian Tynkkynen kryper uppför Domkyrkans trappa iklädd enbart kalsonger medan han piskas av fyra svartklädda figurer.

Figurerna föreställer Anna-Maja Henriksson (SFP), Stefan Wallin (SFP), Paavo Lipponen (SDP) och Sanni Grahn-Laasonen (Saml).

Budskapet i videon, som förstärktes kyrkligt av att texten påminde om "Fader vår", var att skolsvenskan borde bli frivillig.

Fyra personer polisanmälde videon och polisen i Helsingfors är nu färdig med sin förutredning.

– Vi har kommit fram till att det inte finns skäl att misstänka något brott här, säger utredningsledaren Petri Juvonen, kriminalkommissarie.

Den möjliga brottsrubriceringen som bland annat fördes fram av Nykarlebybon Jan-Erik Frostdahl är hets mot folkgrupp.

Men Juvonen säger att videon inte uppfyller de brottsrekvisit som hade krävts för att gå vidare med saken och inleda en regelrätt förundersökning.

– I videon protesterade man ju mot den obligatoriska skolsvenskan, säger Juvonen som alltså utesluter att det skulle vara samma sak som att hetsa mot svenskspråkiga.

I en av de fyra anmälningarna nämndes även misstänkt brott mot trosfriden. Även i det fallet anser Helsingforspolisen att det inte finns skäl att gå vidare med utredningen som därmed läggs ned som helhet.