Tommi Tikka är tillbaka efter att ha varit avstängd en match för att kontot för personliga straff fyllts. Rivjärnet Erik Riska har 4+7 på 38 matcher den här säsongen. I kväll spelar han som center.

Sport tappade ledning och poäng

Jona Nyström -
Sport satte 2–0 tidigt i tredje perioden, men förlorade än en gång på straffar mot SaiPa.

SaiPa vann med 2–3 (1–0, 0–0, 1–2, 0–0, 0–1) efter straffar inför 2703 på Kopparön. 

Tomas Kubalik var nära att näta i sitt första byte i sin hemmadebut. Kubalik parkerade vid målet, men SaiPas veteranmålvakt Jussi Markkanen hann nypa returen han släppte innan Kubalik kom åt pucken.

SaiPa svarade genom att avlossa ett par hårda skott. Först träffade gästerna bara ändplanket, men småningom fick Mika Järvinen ett par räddningar på kontot.

Med knappa sex minuter spelat fick Robin Salo skottläge i slottet. Salo siktade på Markkanens vänstra kryss, men sköt decimetern förbi. SaiPa kontrade vasst och Järvinen lämnade retur, men Tomi Körkkö hade hunnit ner för att städa undan.

Efter nio minuter kom Sportbekante center Tero Koskiranta åt att svänga in på mål från hörnet, men han föste pucken rakt på Järvinen. Sport replikerade genom att etablera tryck i anfallszon och belönades med matchens första powerplay efter 9.52 när backen Lasse Lappalainen åkte ut för fasthållning.

Sport behövde en minut för att etablera spel, men Aleksi Laakso valde att skjuta rakt på täckande motståndare. Robin Salo upprepade bedriften då han träffade Lauri Taipalus i ena benet och backen såg ut att ha rejält ont när han med möda tog sig till SaiPas bås.

Sport fick strax spela powerplay igen då Jussi Markkanen lyfte pucken över plexit och orsakade SaiPas andra tvåa efter 12.35. Och då klev Sports numera smått notoriska målskytt fram.

MÅL! Aleksi Laakso avlossar från blå och prickar Erik Riska som står parkerad vid kassen. Riska vänder sig snabbt om och sopar in pucken. 1–0 i powerplay efter 12.57.

Sport kopplade grepp om spelet och fjärdekedjan satte press, men sedan kom flytet av sig när domarna räknade sex örnar på isen samtidigt som Sport gick till anfall. Kvällens första boxplay efter 17.01.

SaiPa spelade runt bra och fick in pucken framför målet, men Mika Järvinen och Robin Salo kastade sig på pucken och avstyrde.

Efter avblåsningen gruffade Filip Riska och Lauri Taipalus. SaiPas back brände propparna, kastade i väg Riskas hjälm och belönades med en personlig tia för osportsligt uppträdande.

SaiPa etablerade snabbt spel igen, men Sport höll tätt.

Andra perioden

Sport inledde andra akten med bra fart, men SaiPa fick initiativet när Filip Riska åkte ut för interference i mittzon efter 22.22.

Mika Järvinen parerade ett par gånger och sedan fick SaiPa 27 sekunder i spel fem mot tre efter att Markus Kankaanperä åkt ut för boarding.

Sport höll undan tills Filip Riska var tillbaka i spel. Riska snodde direkt åt sig pucken, gick till anfall och sköt ett hårt skott som smet decimetern förbi bortre stolpen. 

Efter att Kankaanperä kommit tillbaka in på isen böljade spelet fram och tillbaka i högt tempo. Efter 28 minuter fick Ville Viitaluoma tursamt med sig en studsande puck över blå. Centern avlossade, men Jussi Markkanen avstyrde med ena dynan. 

Efter 30.48 var det dags för nästa powerplay. Markus Kankaanperä ställde sig i vägen för Kalle Maalahti och fick sig en snyting som belöning och Maalahti åkte ut för roughing. 

Sport hade åter svårigheter att etablera spel. När man väl gjorde det fick Aleksi Ainali i väg ett hyfsat skott, men Markkanen hade fri sikt och viftade bort pucken med plocken. 

När Maalahti var tillbaka i spel fick Tero Koskiranta ett lysande skottläge mitt i slottet. Men centern dunkade pucken rakt i famnen på Mika Järvinen. 

Med 33.56 på uret åkte Filip Riska på sin andra utvisning för kvällen, denna gång för tripping. 

SaiPas målkung Mikael Kuronen fick ett lysande skottläge på en passning på bortre, men Järvinen var blixtsnabbt nere och parerade. SaiPa behöll trycket efter att Riska kommit med i leken igen, men Järvinen fortsatte stå pall. 

Med 37 minuter avverkade kom Joel Kiviranta loss till vänster och spelade in. Tomas Kubalik var först på pucken, men fick inte till styrningen och pucken studsade ner i hörnet. Sport behöll trycket och Robin Salo avlossade ett lurigt skott som Markkanen fick undan med klubban. 

Sport fick belöning för hårt jobb i hörnen efter 39.00 då Lauri Taipalus kommenderades på återbesök till utvisningsbåset. Backen åkte ut för fasthållning. 

Erik Riska parkerade framför målet och ställde till oreda. Det retade upp Jussi Markkanen som rappade Riska över benet efter avblåsning, men målvakten slapp undan en andra utvisning för kvällen. 

Tuomas Vänttinen följde upp genom att servera ett fint skottläge åt Joel Kiviranta, men yttern sköt knappt förbi. 

Tredje perioden

Sports powerplay fortsatte i början av tredje och Joel Kiviranta var nära att vända in pucken från nära håll. Men nästa gång Kiviranta provade från nära håll gick det bättre. 

MÅL! Aleksi Ainali spelar ner till Tomas Kubalik i hörnet. Tjecken lyfter blicken och tajmar passningen perfekt, Joel Kiviranta möter framför målet och 2–0 efter 43.06.

Sport fortsatte att forcera på mål med kraft och såg till att ha tät trafik i mittzon. Efter 47.25 blev det powerplay när yttern Kim Strömberg åkte ut för hög klubba. 

SaiPa kom åt att kontra och Lassi Kokkala svarade med ett hyfsat skott som Jussi Markkanen avstyrde med högra dynan. 

Efter det höll Jesse Paukku på att ställa till det när han tappade pucken på blå. Tomi Leivo kom loss i ett friläge, men Järvinen satte stopp för yttern med en stilig räddning. 

Sedan var det dags för Filip Riskas tredje tvåa för kvällen när han åkte ut för ännu en tripping efter 49.33. I samma veva passade SaiPas tränare Ari Santanen på att ta en time out. 

Joel Kiviranta följde upp genom att åka ut för tripping och SaiPa fick 1.18 i spel fem mot tre. 

Tränaren Santanen valde att låta sina mannar vila genom att byta ut målvakten Jussi Markkanen och kommendera in Sportbekantingen Frans Tuohimaa. Och sedan gick det undan. 

MÅL! Kanadensiska yttern Brock Trotter får tid och utrymme och pangar läckert in pucken i Mika Järvinens vänstra kryss. 2–1 i spel fem mot tre efter 50.52. 

MÅL! SaiPa sätter tryck direkt och Tero Koskiranta sopar in 2–2 i powerplay efter 51.29.

Jussi Markkanen var tillbaka i spel efter 2–1-målet och Tuohimaa hann inte göra en enda räddning. 

Med knappa sex minuter kvar kom Tomi Körkkö loss, men han stördes så pass mycket av Lasse Lappalainen att han inte fick till något ordentligt avslut. 

Två minuter senare var Körkkö i farten igen, men Markkanen stängde dörren mellan benskydden. 

Sport tog över spelet helt och tryckte på och med 3.10 kvar åkte Tero Koskiranta ut för en crosschecking på Joel Kiviranta nere hos Markkanen. 

Sport skapade målchanser nog i överläget, men pucken studsade och for hit och dit utan att hitta målet och förlängning stundade. 

Förlängningen

Joel Kiviranta bröt en passning kom loss i ett två mot en anfall med Tommi Tikka direkt i början av förlängningen. Men Tikka kastade i väg en alltför hög passning och Kiviranta fick inte klubban på pucken framför målet. 

SaiPa hade ett par riktigt bra chanser utan att lyckas och med dryga tjugo sekunder kvar forcerade Aleksi Laakso på mål utan att få in pucken. 

Yttern Kim Strömberg borde nog ha avgjort i matchens sista anfall, men han styrde pucken förbi öppet mål. 

Mika Järvinen och Jussi Markkanen inledde genom att rädda samtliga sex första straffar. 

Sedan stoppade Markkanen Jesse Paukku, varefter SaiPas kapten Ville Koho träffade ändplanket. 

Ville Viitaluoma gick på skott, men sköt rakt på Markkanen och sedan körde Järvinen lite akrobatik mot Brock Trotter. 

Lassi Kokkala skott fastnade i Markkanens vänsterdyna varefter yttern Elmeri Kaksonen avgjorde. 

Sports laguppställning:

1. Jesse Paukku – Lassi Kokkala – Tuomas Vänttinen

Markus Nordlund – Markus Kankaanperä

2. Joel Kiviranta – Ville Viitaluoma – Tomas Kubalik

Mikko Pukka – Ari Gröndahl

3. Tomi Körkkö – Aleksi Ainali – Tommi Tikka

Aleksi Laakso – Robin Salo

4. Otto Karvinen – Filip Riska – Erik Riska

Otto Honkaheimo sjunde back

Mv: Mika Järvinen (Rasmus Rinne)

Kommentarer


Äldre kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan