NyhetsbildZoom
Nokia 6

Ny Nokia-mobil presenteras

FNB -
Finska HMD Global har presenterat sin första smarttelefon som säljs under Nokias varumärke. Telefonen fungerar med Googles operativsystem Android.

Telefonen som fått namnet Nokia 6 säljs endast på den kinesiska marknaden via JD.com, en av världens största nätaffärer. Priset på telefonen kommer att ligga kring 230 euro.
Enligt bolaget kombinerar den nya telefonen hög kvalitet med hållbarhet. Telefonen har ett aluminiumskal, en skärm på 5,5 tum och en kamera på 16 megapixel. Processorn är en Snapdragon 430 tillverkad av Qualcomm.

Priset har satts så att det ska motsvara de kinesiska konsumenternas krav och behov. Enligt HMD finns det över 550 miljoner smarttelefonanvändare i Kina, och antalet ökar snabbt.

– Den kinesiska marknaden är strategiskt viktig, och där uppskattas kvalitet och design på premium-nivå, står det i ett pressmeddelande från bolaget.
Fler produkter utlovas

HMD Globals vd Arto Nummela säger i pressmeddelandet att bolaget kommer att presentera fler produkter under årets första halva. HMD Global är ett nytt bolag som har grundats för att sälja mobila produkter under Nokias varumärke.

Företaget har ensamrätt till varumärket då det handlar om mobiltelefoner och pekplattor för de följande tio åren. Nokia får samtidigt royalty-avgifter för varumärken och patent av HMD. HMD:s samarbetspartners sköter det egentliga ingenjörsarbetet i produktutvecklingen och tillverkningen av telefonerna.
Android är det mest använda operativsystemet i smarttelefoner.

Uppdaterad 8.1 2017 klockan 10:20

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan