NyhetsbildZoom
Mathias Jylhä är bartender på DOM i Vasa. Foto: Axel Brink

Nu börjar vårens pubquiz

Axel Brink -
Flera av stadens pubar ordnar frågesporter. Om du vill vinna så lönar det sig att läsa in dig på aktualiteter.

Om du är en typ som behöver någon form av underhållning när du träffar dina vänner över ett glas så är kanske pubquiz något för dig. Konceptet är enkelt - man bildar lag och svarar så gott det går på en rad frågor i olika kategorier. Föga överraskande så vinner det lag som har flest korrekta svar.

På puben DOM i Vasa drar vårsäsongen av pubquizet i gång på tisdagskvällen. Om man vill förbereda sig kan det löna sig att panikläsa på sociala medier, eftersom en stor del av frågorna berör de största snackisarna.

– Ibland kanske det är fler historiefrågor, andra gånger politik eller sport. Men de största aktualiteterna är bra att hålla koll på, säger Mathias Jylhä, bartender på DOM.

Det kan också vara en bra idé att läsa in sig lite djupare på aktuella ämnen. Om någon kändis har dött kan det vara bra att känna till lite detaljer.

Enligt Jylhä ska ett bra quiz innehålla mångsidiga frågor som täcker olika kunskapsområden. Ofta innehåller quizzen även musikfrågor. Man ska inte heller ha för specifika frågor.

– Alla ska få känna att de kan någonting i alla fall.

Dels är frågesporterna ett sätt för pubbarna att locka folk under de mer sega dagarna, och dels är det roligt att delta.

– Det är ett enkelt sätt att samlas med ett gäng. Man får underhållningen gratis, säger Jylhä.

På både DOM och OMalleys går frågesporterna på engelska. Till en början ställdes frågorna på två av de inhemska språken, men när allt fler utbytesstuderande började hitta dit så valde man en internationell linje.

– För att spara på både bartenderns och andras tid drar vi frågorna på engelska. På det sättet kan vi locka andra än bara finsk- och svenskspråkiga också, säger Jylhä.

[[widgetID=634]]

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan