NyhetsbildZoom
Mathias Jylhä är bartender på DOM i Vasa. Foto: Axel Brink

Nu börjar vårens pubquiz

Axel Brink -
Flera av stadens pubar ordnar frågesporter. Om du vill vinna så lönar det sig att läsa in dig på aktualiteter.

Om du är en typ som behöver någon form av underhållning när du träffar dina vänner över ett glas så är kanske pubquiz något för dig. Konceptet är enkelt - man bildar lag och svarar så gott det går på en rad frågor i olika kategorier. Föga överraskande så vinner det lag som har flest korrekta svar.

På puben DOM i Vasa drar vårsäsongen av pubquizet i gång på tisdagskvällen. Om man vill förbereda sig kan det löna sig att panikläsa på sociala medier, eftersom en stor del av frågorna berör de största snackisarna.

– Ibland kanske det är fler historiefrågor, andra gånger politik eller sport. Men de största aktualiteterna är bra att hålla koll på, säger Mathias Jylhä, bartender på DOM.

Det kan också vara en bra idé att läsa in sig lite djupare på aktuella ämnen. Om någon kändis har dött kan det vara bra att känna till lite detaljer.

Enligt Jylhä ska ett bra quiz innehålla mångsidiga frågor som täcker olika kunskapsområden. Ofta innehåller quizzen även musikfrågor. Man ska inte heller ha för specifika frågor.

– Alla ska få känna att de kan någonting i alla fall.

Dels är frågesporterna ett sätt för pubbarna att locka folk under de mer sega dagarna, och dels är det roligt att delta.

– Det är ett enkelt sätt att samlas med ett gäng. Man får underhållningen gratis, säger Jylhä.

På både DOM och OMalleys går frågesporterna på engelska. Till en början ställdes frågorna på två av de inhemska språken, men när allt fler utbytesstuderande började hitta dit så valde man en internationell linje.

– För att spara på både bartenderns och andras tid drar vi frågorna på engelska. På det sättet kan vi locka andra än bara finsk- och svenskspråkiga också, säger Jylhä.

Vasas pubquiz

  • Tisdagar på DOM klockan 21.
  • Torsdagar på El Gringo klockan 20.30 och på Happy Barrel klockan 22. På OMalleys börjar quizzet klockan 19.45 (börjar 19 januari och ordnas varannan vecka).
  • Fredagar på Office Sport bar klockan 21.
  • Lördagar på Public Corner klockan 18.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

"Lagstiftningen är orättvis"

Det blir ingen dagkirurgi i privat regi vid Malmska i det här skedet. Det är den nya lagstiftningen som träder i kraft vid årsskiftet som sätter käppar i hjulet för planerna.

Nyhetsbild
Kultur

Nöje med attitydproblem

INBLICK Vasaklassikern ”det händer ingenting i Vasa” är på agendan igen. Max Jansson, Visit ­Vasas vd, kritiserar österbottningarna och speciellt ­Vasaborna för att inte delta i evenemang.

Nyhetsbild
Inrikes

Partikamrater vill ha bort Peter Albäck

– Nu om någonsin ska han bort, säger centerpolitiker som bland annat tröttnat på Peter Albäcks offentliga skriverier.

Nyhetsbild
Inrikes

Antti Rinnes uppmaning till babytalko väckte kritik

Babytalkot som SDP:s ordförande Antti Rinne uppmanade finländarna till på onsdagen möttes genast av hård kritik på sociala medier. Också riksdagsledamöter, även inom det egna partiet och partiets ungdomsförbund, risade hans ordval.

Mest läst senaste veckan