NyhetsbildZoom
Lagbok. Foto: Arkiv

Bluffadvokat kan dömas till tre års fängelse

FNB -
Åklagaren yrkar att en 59-årig man som har verkat som bluffadvokat i södra Finland ska dömas till fängelse i minst tre år.

Enligt åklagaren har mannen representerat nio klienter i flera rättegångar och polisförhör utan att ha några befogenheter.

Finlands Advokatförbund konstaterar att har något liknande inte skett i Finland tidigare.

– Det här verkligen exceptionellt. Jag känner inte till ett enda motsvarande fall, säger förbundets generalsekreterare Minna Melender.

Melender kan inte säga om den åtalade har ansökt om medlemskap i förbundet. Säkert är dock att han inte är medlem.

Utländsk examen

Åklagaren yrkar att mannen ska straffas för nio grova bedrägerier, två förfalskningar samt för brott mot lagen om advokater.

– Han har en utländsk examen, som inte duger i Finland, säger häradsåklagare Päivi Karkela-Aho på åklagarämbetet i Helsingfors.

Det rör sig om en rysk juristexamen. Mannen med rysk bakgrund har olovligt uppträtt som juris kandidat och advokat.

Enligt åtalet har mannen skaffat sig arvoden på sammanlagt 37 000 euro som advokat. Han har uppträtt som advokat i Helsingfors, Vanda, Åbo och Kotka åren 2011–2014.

Förutom fängelsestraffet yrkar åklagaren på ett fem år långt näringsförbud.

Målet behandlades i Helsingfors tingsrätt strax före jul och behandlingen fortsätter i februari för att en åtalspunkt ska utredas ytterligare.

Mannen nekar

Päivi Karkela-Aho säger att mannen har nekat till brotten.

– Han anser att han inte har gjort något med avsikt. Han säger att han trodde att han har rätt att verka här, säger hon.

Minna Melender säger att det krävs ett beslut av Utbildningsstyrelsen om den utländska juristexamen kan jämställas med en finländsk innan den som har en sådan examen får rätt att verka som advokat i Finland. En advokat från ett annat EU-land kan dock verka som advokat i Finland om hen är medlem i advokatförbundet i sitt hemland.

Tidningen Ilta-Sanomat var först med nyheten.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan