NyhetsbildZoom
Foto: Arkiv

Bluffadvokat kan dömas till tre års fängelse

FNB -
Åklagaren yrkar att en 59-årig man som har verkat som bluffadvokat i södra Finland ska dömas till fängelse i minst tre år.

Enligt åklagaren har mannen representerat nio klienter i flera rättegångar och polisförhör utan att ha några befogenheter.

Finlands Advokatförbund konstaterar att har något liknande inte skett i Finland tidigare.

– Det här verkligen exceptionellt. Jag känner inte till ett enda motsvarande fall, säger förbundets generalsekreterare Minna Melender.

Melender kan inte säga om den åtalade har ansökt om medlemskap i förbundet. Säkert är dock att han inte är medlem.

Utländsk examen

Åklagaren yrkar att mannen ska straffas för nio grova bedrägerier, två förfalskningar samt för brott mot lagen om advokater.

– Han har en utländsk examen, som inte duger i Finland, säger häradsåklagare Päivi Karkela-Aho på åklagarämbetet i Helsingfors.

Det rör sig om en rysk juristexamen. Mannen med rysk bakgrund har olovligt uppträtt som juris kandidat och advokat.

Enligt åtalet har mannen skaffat sig arvoden på sammanlagt 37 000 euro som advokat. Han har uppträtt som advokat i Helsingfors, Vanda, Åbo och Kotka åren 2011–2014.

Förutom fängelsestraffet yrkar åklagaren på ett fem år långt näringsförbud.

Målet behandlades i Helsingfors tingsrätt strax före jul och behandlingen fortsätter i februari för att en åtalspunkt ska utredas ytterligare.

Mannen nekar

Päivi Karkela-Aho säger att mannen har nekat till brotten.

– Han anser att han inte har gjort något med avsikt. Han säger att han trodde att han har rätt att verka här, säger hon.

Minna Melender säger att det krävs ett beslut av Utbildningsstyrelsen om den utländska juristexamen kan jämställas med en finländsk innan den som har en sådan examen får rätt att verka som advokat i Finland. En advokat från ett annat EU-land kan dock verka som advokat i Finland om hen är medlem i advokatförbundet i sitt hemland.

Tidningen Ilta-Sanomat var först med nyheten.

Andra läser just nu
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Österbottningar skönhetstävlar i USA

Oravais, Jakobstad och Terjärv är representerade då Finland stegar upp på podiet i tävlingen Model of the Year i New York.

Nyhetsbild
Kultur

Banksys identitet påstås vara avslöjad

Den brittiske graffitikonstnären Banksy har länge hållit sin identitet hemlig – i diametral motsats till alla sina verk.

Nyhetsbild
Lokalt

Så här firar Vasaborna midsommar

VASA Hur firar du midsommar? Så här svarade folk på stan.

Nyhetsbild
Övriga annonser

Gå mot ett skuldfritt liv

ANNONS

Att vara skuldsatt är en verklighet för väldigt många människor, men det finns proaktiva steg du kan ta för att klättra ur gropen. I grund och botten handlar det om att ha högre inkomster än utgifter, vilket inte behöver vara så svårt som man kan tro.

Mest läst senaste veckan