NyhetsbildZoom
Regeringen planerade ursprungligen att fördubbla statens bötesinkomster genom en ordentlig höjning av dags- och ordningsböterna. Foto: Lehtikuva/Martti Kainulainen

Regeringen överväger mindre böteshöjningar

FNB -
Regeringen överväger att dags- och ordningsböterna höjs mindre än man tidigare planerade, rapporterar Yle. Enligt Yle ska dags- och ordningsböterna höjas med 20 procent.

Kari Tolvanen Saml) som leder riksdagens lagutskott säger till FNB att man har preliminärt kommit överens om detta före jul och som bäst utreder man om höjningen är grundlagsenlig.

– Vi ska ännu utreda saken i februari, säger Tolvanen.

Regeringen planerade ursprungligen att fördubbla statens bötesinkomster genom en ordentlig höjning av dags- och ordningsböterna. Frågan stötte dock på grundlagsenliga problem då grundlagsutskottet ansåg att åtgärderna för att anpassa statsekonomin inte som sådana kan anses vara en godtagbar grund för de föreslagna ändringarna i straffsystemet.

Kommentarer


Äldre kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Mordförsök i Vasa

VASA Ett bråk i Vasa på lördagen ledde till en stor polisoperation i Laihela. En person misstänks nu för mordförsök.

Nyhetsbild
Utrikes

Svensk protest mot finsk kärnkraft

Argumenten mot kärnkraft är många. Det tycker kärnkraftsmotståndare som samlats till sommarfest i Sverige. De protesterar mot det planerade kärnkraftverket i Pyhäjoki.

Nyhetsbild
Sport

Hänninen femma inför tyskt rallyavgörande

RALLY Juho Hänninen på femte plats är bästa finländare inför söndagens avslutande specialsträckor i tyska VM-rallyt.

Nyhetsbild
Sport

Bra lopp avslutade säsongen

FRIIDROTT Wilma Lassfolk har gjort en kanonsäsong på 400 meter. I lördags avslutade hon säsongen med ännu ett bra lopp.

Mest läst senaste veckan