NyhetsbildZoom
Statsminister Juha Sipilä (C). Foto: Lehtikuva/Roni Rekomaa

IL: Sipilä lobbade i Indien - för företag delägt av hans barn

FNB -
I samband med en resa till Indien i fjol främjade statsminister Juha Sipilä (C) också businessen för ett företags del där hans barn är delägare, skriver Iltalehti.

Sipilä besökte Indien i februari för att främja finländska företags businessmöjligheter i landet. Under det officiella besöket träffade Sipilä bland annat Indiens premiärminister och finansminister.

Ett av de 17 företag som deltog i resan var Uleåborgsbaserade Chempolis. Sipiläs vuxna barn äger ungefär 5 procent av Chempolis genom bolaget Fortel Invest.

I slutet av resan meddelade Chempolis att bolaget ska bygga ett bioraffinaderi i Indien. Projektet är värt 110 miljoner euro.

Sipilä säger till Iltalehti att det är Finpro som väljer vilka företag som deltar i ministrarnas exportfrämjande resor och att statsministern inte är med då man sätter ihop delegationen.

– Under premiärministermötet i Indien diskuterades finländskt kunnande inom bioekonomi generellt. Under exportfrämjande resor är det alla ministrars uppgift att jämlikt främja de finländska företagens export, skrev Sipilä i ett e-postmeddelande till Iltalehti.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan