NyhetsbildZoom
Foto: Lehtikuva/Kimmo Rauatmaa

Stora frågetecken kring Talvivaara

FNB -
Den rättsliga behandlingen av de miljöskador som gruvbolaget i Talvivaara orsakade för några år sedan började i oklara tecken i Kajanalands tingsrätt. Parterna ska försöka nå en förlikning, men verkade inte helt överens om vad de förhandlar om.

För det flesta var det tydligt att det kan bli svårt att hitta pengar till ersättningarna.

– Jag vill inte vara en glädjedödare, men i detta förfarande är det svårt att hitta något att dela på för er alla. Konkursboet är skyldigt staten över hundra miljoner euro, sade Jari Salminen som sköter konkursboet för gruvbolaget Talvivaara Sotkamo.

Förhandlingarna om förlikning är frivilliga och av de parter som kan tänkas betala något deltar bara konkursboet.

– Även om konkursboet enligt min mening inte är förpliktigat att delta i ersättningarna kan vi kanske på detta sätt undvika en lång skadeståndsrättegång och på det sättet få till besparingar, säger Salminen.

Advokaten Jari Kääriäinen representerar tio personer som äger fastigheter kring sjön Laakajärvi och anser sig ha drabbats av Talvivaaras miljöskador.

– Skadeståndskraven varierar från några tiotusentals till hundratusentals euro. Om vi lyckas nå en gemensam syn på summornas storlek kan man i någon annan process slå fast vem som ska betala ut ersättningarna, säger Kääriäinen.

Kommentarer


Äldre kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan