NyhetsbildZoom
Foto: Lehtikuva/Kimmo Rauatmaa

Stora frågetecken kring Talvivaara

FNB -
Den rättsliga behandlingen av de miljöskador som gruvbolaget i Talvivaara orsakade för några år sedan började i oklara tecken i Kajanalands tingsrätt. Parterna ska försöka nå en förlikning, men verkade inte helt överens om vad de förhandlar om.

För det flesta var det tydligt att det kan bli svårt att hitta pengar till ersättningarna.

– Jag vill inte vara en glädjedödare, men i detta förfarande är det svårt att hitta något att dela på för er alla. Konkursboet är skyldigt staten över hundra miljoner euro, sade Jari Salminen som sköter konkursboet för gruvbolaget Talvivaara Sotkamo.

Förhandlingarna om förlikning är frivilliga och av de parter som kan tänkas betala något deltar bara konkursboet.

– Även om konkursboet enligt min mening inte är förpliktigat att delta i ersättningarna kan vi kanske på detta sätt undvika en lång skadeståndsrättegång och på det sättet få till besparingar, säger Salminen.

Advokaten Jari Kääriäinen representerar tio personer som äger fastigheter kring sjön Laakajärvi och anser sig ha drabbats av Talvivaaras miljöskador.

– Skadeståndskraven varierar från några tiotusentals till hundratusentals euro. Om vi lyckas nå en gemensam syn på summornas storlek kan man i någon annan process slå fast vem som ska betala ut ersättningarna, säger Kääriäinen.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan