NyhetsbildZoom
Juha Sipilä Foto: Lehtikuva/AFP Photo

Sipilä: Ingen orsak att stoppa barnens företag inför Indienresa

FNB -
Statsminister Juha Sipilä (C) uppger att han övervägde att inte låta företaget Chempolis delta i en officiell, statlig exportfrämjarresa till Indien. Han kom ändå fram till att det inte fanns någon orsak att stoppa företaget, där hans barn är delägare.

– För deras del gjorde jag bedömningen att jag inte har någon orsak till att ta bort företaget från listorna. Och framför allt inte att byta ut mig själv mot någon annan, för resan byggde på en inbjudan från premiärministern till en kollega, säger Sipilä.

Kvällstidningen Iltalehti skrev tidigt på tisdagen att Sipilä under resan i Indien bland annat representerade ett företag där hans söner är delägare. Sipiläs vuxna barn är via Fortel Invest ägare i Chempolis. Efter resan meddelade Chempolis att man ska bygga ett raffinaderi för biobränsle, värt 110 miljoner euro, i Indien.

Sipilä uppger att de företag som var med på resan skötte sina egna presentationer i Indien. Han betonar att Chempolisaffären inte byggde på någon insats av honom.

– Jag minns att Chempolis gjorde ett kort presentationsinlägg på åtminstone två ministerbesök och på energiministermötet ställde energiministern flera följdfrågor inom området för deras expertis, säger Sipilä.

Han uppger sig ha koll på sina barns ägande. Sipilä själv gav upp alla sina företagskopplingar 2013 för att undvika jäv som statsminister. Gällande barnen måste han ha tillstånd av de enskilda företagen för att kunna gå ut med vad de äger.

– Med det (barnens indirekta ägande) är jag mycket försiktig, även i detta fall.

Statliga elbolaget Fortum har också kopplingar till Chempolis. Enligt Yle placerade Fortum mer än sex miljoner euro i bolaget i höstas. Chempolis hade ekonomiska problem då bolaget räddades av Fortum och fonden Taaleri Kiertotalous.

Sipilä är ansvarig för statens ägarstyrning, men uppger för FNB att han inte hade någon roll i Fortums satsning i Chempolis. Fortum informerade honom inte heller om investeringen. I egenskap av börsnoterat företag behöver inte Fortum berätta för den ansvariga ägarstyrningsministern i ett sådant fall, uppger Sipilä för FNB.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan