NyhetsbildZoom
FPA:s nya chef Elli Aaltonen säger att anstalten vill hjälpa till i social- och hälsovårdsreformen. Foto: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Ny FPA-chef vill hjälpa till med vårdreformen

FNB -
Folkpensionsanstalten vill hjälpa till i social- och hälsovårdsreformen, säger anstaltens nya chef Elli Aaltonen.

Aaltonen säger att finländarna redan nu använder de vårdtjänster som FPA erbjuder på internet. Därför lönar det sig enligt Aaltonen att använda de färdiga tjänsterna och datakunnandet i vårdreformen.

– Det vore onödigt att ignorera våra erfarenheter, säger Aaltonen.

FPA har också erbjudit sig att samarbeta med pilotkommunerna och städerna i vårdreformen.

FPA:s egna kostnader kommer däremot att öka, eftersom anstalten tagit över utkomststöd som tidigare betalades av kommunerna. Kommunerna betalade ut 745 miljoner euro i utkomststöd 2015, men förra årets siffror är inte klara ännu, uppger förmånsdirektör Anne Neimala på FPA.

– Bedömningen är att årets utkomststödsutgifter blir 830 miljoner euro. Det är en tydlig ökning jämfört med förra året, säger Neimala.

En detalj som beaktats är att andelen folk som av någon orsak inte ansökt om stöd de är berättigade till minskar. Kostnaderna väntas därmed öka med omkring 75 miljoner.

– De kan vara FPA-kunder sedan tidigare och då kommer ärendet upp i samband med andra stödärenden, säger Neimala.

Hon uppger ändå att det inte finns några uppgifter om hur stor den hittills ganska osynliga gruppen är.

Under en övergångstid – fram till slutet av mars – går det att sköta stödärenden både hos kommunernas socialbyråer och hos FPA.

[[widgetID=677]]

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan