NyhetsbildZoom
FPA:s nya chef Elli Aaltonen säger att anstalten vill hjälpa till i social- och hälsovårdsreformen. Foto: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Ny FPA-chef vill hjälpa till med vårdreformen

FNB -
Folkpensionsanstalten vill hjälpa till i social- och hälsovårdsreformen, säger anstaltens nya chef Elli Aaltonen.

Aaltonen säger att finländarna redan nu använder de vårdtjänster som FPA erbjuder på internet. Därför lönar det sig enligt Aaltonen att använda de färdiga tjänsterna och datakunnandet i vårdreformen.

– Det vore onödigt att ignorera våra erfarenheter, säger Aaltonen.

FPA har också erbjudit sig att samarbeta med pilotkommunerna och städerna i vårdreformen.

FPA:s egna kostnader kommer däremot att öka, eftersom anstalten tagit över utkomststöd som tidigare betalades av kommunerna. Kommunerna betalade ut 745 miljoner euro i utkomststöd 2015, men förra årets siffror är inte klara ännu, uppger förmånsdirektör Anne Neimala på FPA.

– Bedömningen är att årets utkomststödsutgifter blir 830 miljoner euro. Det är en tydlig ökning jämfört med förra året, säger Neimala.

En detalj som beaktats är att andelen folk som av någon orsak inte ansökt om stöd de är berättigade till minskar. Kostnaderna väntas därmed öka med omkring 75 miljoner.

– De kan vara FPA-kunder sedan tidigare och då kommer ärendet upp i samband med andra stödärenden, säger Neimala.

Hon uppger ändå att det inte finns några uppgifter om hur stor den hittills ganska osynliga gruppen är.

Under en övergångstid – fram till slutet av mars – går det att sköta stödärenden både hos kommunernas socialbyråer och hos FPA.

Ändringar i FPA-stöd vid årsskiftet

  • Fruset index för folkpension – pensioner knutna till indexet blev mindre.
  • Grunddagpenningen för arbetslösa betalas ut i 400 dagar i stället för 500 dagar.
  • Kraven på att arbetslösa deltar i aktiva åtgärder skärptes.
  • Basinkomst testas på en liten grupp i två års tid.

Kommentarer


Äldre kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Mordförsök i Vasa

VASA Ett bråk i Vasa på lördagen ledde till en stor polisoperation i Laihela. En person misstänks nu för mordförsök.

Nyhetsbild
Utrikes

Svensk protest mot finsk kärnkraft

Argumenten mot kärnkraft är många. Det tycker kärnkraftsmotståndare som samlats till sommarfest i Sverige. De protesterar mot det planerade kärnkraftverket i Pyhäjoki.

Nyhetsbild
Sport

Hänninen femma inför tyskt rallyavgörande

RALLY Juho Hänninen på femte plats är bästa finländare inför söndagens avslutande specialsträckor i tyska VM-rallyt.

Nyhetsbild
Sport

Bra lopp avslutade säsongen

FRIIDROTT Wilma Lassfolk har gjort en kanonsäsong på 400 meter. I lördags avslutade hon säsongen med ännu ett bra lopp.

Mest läst senaste veckan