NyhetsbildZoom
Juha Sipilä och Markus Rauramo från Fortum på besök i Indien. Foto: Lehtikuva/Statsrådet/Team Finland

Kontrakt skyddar sannolikt Sipilä från jäv

FNB -
Chempolis tecknade ett preliminärt avtal om att bygga ett raffinaderi i Indien redan 2014.

Det kan bli avgörande för bedömningen av vilken roll statsminister Juha Sipilä (C) hade då företaget där hans söner är delägare fick ett stort avtal om bygget.

Avtalet om raffinaderiet blev klart i samband med en statlig exportfrämjande resa som leddes av Sipilä.

– Om kontraktet om affären varit fem före färdigt inför resan till Indien så kan väl inte jäv uppstå på något sätt? frågar sig Olli Mäenpää som är professor i förvaltningsrätt vid Helsingfors universitet.

Han tycker ändå att Sipilä agerat oförsiktigt då representanter för Chempolis fick vara med på resan. Hans söner äger en del av företaget via investeringsbolaget Fortel Invest.

– Statsministern borde vara ganska säker på och på förhand se till att inte ett enda företag från hans närmast krets är med. Det tyder på en aning oaktsamhet om man inte utrett det på förhand. Om affären varit i stort sett hundraprocentigt klar redan inför resan är det inte längre så avgörande om underskriften kommit först under resans gång, säger Mäenpää.

Chempolis uppger att det första, preliminära avtalet gjordes 2014.

Enligt tidningen Demokraatti, som är Socialdemokraternas partiorgan, har Sipiläs exportfrämjande resa anmälts till justitiekanslern.

Kommentarer


Äldre kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan