NyhetsbildZoom
Juha Sipilä och Markus Rauramo från Fortum på besök i Indien. Foto: Lehtikuva/Statsrådet/Team Finland

Kontrakt skyddar sannolikt Sipilä från jäv

FNB -
Chempolis tecknade ett preliminärt avtal om att bygga ett raffinaderi i Indien redan 2014.

Det kan bli avgörande för bedömningen av vilken roll statsminister Juha Sipilä (C) hade då företaget där hans söner är delägare fick ett stort avtal om bygget.

Avtalet om raffinaderiet blev klart i samband med en statlig exportfrämjande resa som leddes av Sipilä.

– Om kontraktet om affären varit fem före färdigt inför resan till Indien så kan väl inte jäv uppstå på något sätt? frågar sig Olli Mäenpää som är professor i förvaltningsrätt vid Helsingfors universitet.

Han tycker ändå att Sipilä agerat oförsiktigt då representanter för Chempolis fick vara med på resan. Hans söner äger en del av företaget via investeringsbolaget Fortel Invest.

– Statsministern borde vara ganska säker på och på förhand se till att inte ett enda företag från hans närmast krets är med. Det tyder på en aning oaktsamhet om man inte utrett det på förhand. Om affären varit i stort sett hundraprocentigt klar redan inför resan är det inte längre så avgörande om underskriften kommit först under resans gång, säger Mäenpää.

Chempolis uppger att det första, preliminära avtalet gjordes 2014.

Enligt tidningen Demokraatti, som är Socialdemokraternas partiorgan, har Sipiläs exportfrämjande resa anmälts till justitiekanslern.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan