NyhetsbildZoom
Justitieminister Jari Lindström (Sannf). Foto: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Nytt straff införs för farliga fångar

FNB -
En ny typ av straff ska bygga på en kombination av fängelse och övervakning efteråt.

Övervakningstiden ska vara obligatorisk och ett år lång, uppger justitieminister Jari Lindström (Sannf) som presenterade planerna på det nya straffet på tisdagen.

Straffet ska bara användas mot återfallsförbrytare som klassas som farliga. Lagförslaget väntas landa i riksdagen före månadsskiftet.

– Målet är att öka säkerheten i samhället, då farliga återfallsförbrytare skulle träna på att vara fria och leva ett normalt liv under övervakning, säger Lindström.

Han påminner om att risken att återfalla i brott är som störst under de första månaderna efter frigivningen.

– Enligt forskningen minskar risken efter första året i frihet.

Andra läser just nu
Opinion
26.3 kl 04:00
Sport
25.3 kl 22:26
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan