NyhetsbildZoom
Ett av rummen i fängelset i Tavastehus. Foto: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Familj motiverar kvinnor att komma på fötter efter fängelset

FNB -
Kirsi föddes i början av 1980-talet i en religiös familj i huvudstadsregionen. Hon säger att familjen levde som i en sluten bubbla. Innanför den bubblan pågick barnmisshandel och sexuellt utnyttjande.

Bubblan spräcktes på ett våldsamt sätt. Redan före tonåren började Kirsi dricka alkohol och snart också använda droger, först cannabis och amfetamin, senare heroin och subutex.

Den oroliga tiden varade i ungefär tjugo år, men 2015, då hon var 34 år, blev det ett tvärt slut. Hon dömdes till fyra års fängelse för narkotikabrott.

– Det var bra att jag åkte fast, säger Kirsi.

I det öppna Vanaja-fängelset i Tavastehus har hon kommit ur sitt missbruk. Det har gett henne ett nytt perspektiv på tillvaron, och hon tänker inte återvända till fängelset.

Kirsi är ivrig över sin tapetserarutbildning, som hon hoppas ska ge henne ett levebröd efter frigivningen. Som förstagångsförbrytare sitter hon av halva straffet.

Under de oroliga åren födde hon två barn, som båda är omhändertagna av myndigheterna, då också hennes man sitter i fängelse.

– Jag får motivation av tanken på att vi någon gång kan få barnen tillbaka, säger Kirsi.

Självkänsla

Vanaja-fängelsets chef Kaisa Tammi-Moilanen säger att Kirsis historia är vanlig bland kvinnliga fångar. I barndomen har det förekommit misshandel och utnyttjande, som har brutit ner självkänslan och skapat en känsla av utanförskap.

I ungdomen har alkohol och droger kommit in i bilen, och med dem brotten. Ofta har våldet som bryter ner självkänslan fortsatt i parförhållandet. I många fall har kvinnorna också drabbats av psykiska sjukdomar.

I den rådande kulturen är skammen ofta större för en kvinnlig fånge än för en manlig, säger Tammi-Moilanen.

– En kvinnlig fånge vet att hon har överträtt många av de gränser som man tänker att kvinnor i vårt samhälle inte gör.

I rehabiliteringen krävs hårt arbete för att bygga upp självkänslan igen, säger Tammi-Moilanen.

Kraft av människor

Tammi-Moilanen påpekar att kvinnor som suttit i fängelse återfaller i brott klart mera sällan än män. Knappt 40 procent av de kvinnliga förstagångsförbrytarna kommer tillbaka till fängelset.

Enligt Tammi-Moilanen är förklaringen ofta barnen och andra anhöriga. Det märks också i Kirsis attityd.

– Människorelationerna är de kvinnliga fångarnas kraft. De får kvinnorna att verkligen försöka, efter det där bottennappet då de hamnade i fängelse.

Namnet Kirsi är en pseudonym.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan