NyhetsbildZoom
I sitt tal avslöjade Barack Obama inget om sina framtidsplaner. Foto: Lehtikiuva/AFP Photo/Joshua Lott

"Obama var sin stil trogen"

FNB -
USA:s avgående president Barack Obama höll stilen i sitt avskedstal och försvarade det demokratiska partiets grundbudskap, säger programdirektör Mika Aaltola på Utrikespolitiska institutet (Upi).

I sitt tal underströk Obama speciellt de vanliga medborgarnas möjligheter att påverka det demokratiska beslutsfattandet. Han betonade också vikten av dialog och att andras åsikter beaktas.

– De är mycket traditionella liberala budskap. Obama klarade sitt tal lika oklanderligt som sin tid som president, det vill säga utan några större skandaler, säger Aaltola till FNB.

Några stora pikar mot den tillträdande presidenten Donald Trump kom Obama inte med utan han nöjde sig med antydande uttryck, säger Aaltola.

Obama konstaterade bland annat att det hör till demokratins natur att den inte alltid är lätt och ibland känns det som om man efter två steg framåt tar ett steg bakåt.

– Det lönade sig inte för Obama att börja kritisera Trump i det här skedet. Talet hölls på en rätt högstämd nivå, vilket är typiskt för Obamas retorik, konstaterar Aalto.

Obama nämnde Trumps namn bara en gång och då också för att försäkra att han kommer att se till att maktskiftet sker smidigt.


Vad nu?

Obama avslöjade ingenting om sina framtidsplaner, men under Trumps tid som president kommer han knappast att ha någon aktiv roll till exempel i USA:s utrikespolitik, tror Aaltola.

Däremot kommer han nog att ha en central roll i Demokraternas valkampanj inför nästa val.

De kommande valen märktes också mellan raderna i avskedstalet.

– Han nämnde flera minoriteter och unga och betonade att framtiden är ungdomens.

Republikanerna och Trump har efter maktskiftet försäkrat att de kommer att häva några av de politiska beslut som Obama anser vara hans viktigaste, till exempel hälsovårdsreformen.

Men ett sådant agerande har sitt pris, säger Aaltola.

– Hittills har Republikanerna kunnat satsa på att vara emot Obama. Nu måste de erbjuda alternativa lösningar och det kommer inte att vara lätt.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan