NyhetsbildZoom
Mirjam Holma, överskötare, Pia Wik, planeringschef, Heikki Turtonen, klient och Roger Sohlberg, klient är nöjda över workshopen. Foto: Axel Brink

Klienter säger sitt om planerat miljonbygge

Axel Brink -
I dag arrangeras en planeringsdag för klienterna vid Vasa centralsjukhus. En ny byggnad ska inhysa många olika serviceformer och man vill veta vad klienterna vill ha ut av byggnaden.

Det planeras en ny byggnad i anslutning till centralsjukhuset i Vasa. Byggnaden förväntas kosta runt 160 miljoner euro och är ett gigantiskt projekt. Redan i inledningsfasen valde sjukhusdistriktet att ta med klienterna i planeringen.

I dag pågår en workshop för intresserade klienter, där de får säga sitt om det planerade bygget och komma med önskemål över hur vården borde ordnas.

– Vi är ute efter idéer och tankar inför att planeringen fortsätter, säger Sari West som är en av arrangörerna.

West tycker att man har lyckats samla ihop ett bra antal deltagare.

– Inte är det jättemånga, men det är en lämplig grupp. Jag tror att alla vågar uttrycka sina åsikter, säger West.

Den planerade byggnaden kallas för ett sote-hus och är en del av stadens planer att koncentrera hälsostationerna under ett tak. Men byggnaden kommer också att husera vårdavdelningar, polikliniker och olika stödfunktioner.

– Jag visste ganska lite om hela projektet men det har presenterats bra i dag, säger Heikki Turtonen som är plats i egenskap av klient.

Han tycker att det är ett fint projekt med tanke på hela det gräl som har ägt rum kring jourfrågan den senaste tiden.

– Det är viktigt, säger Turtonen.

Klienten Roger Sohlberg hoppas att man under dagen kommer fram till konkreta saker och att hela workshopen inte bara blir symbolisk.

– Det känns som om man uppskattas som klient när man tas med i planeringen, säger Sohlberg.

Både Turtonen och Sohlberg hoppas även på att bli medlemmar i klientrådet vid Vasa centralsjukhus, som alltså är en samling klienter som rådfrågas om vård och service. Rådets medlemmar byts nu ut.

I höstas skrev VBL om byggplanerna som förväntas kosta upp till 165 miljoner euro.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan