Det planeras en ny byggnad i anslutning till centralsjukhuset i Vasa. Byggnaden förväntas kosta runt 160 miljoner euro och är ett gigantiskt projekt. Redan i inledningsfasen valde sjukhusdistriktet att ta med klienterna i planeringen.

I dag pågår en workshop för intresserade klienter, där de får säga sitt om det planerade bygget och komma med önskemål över hur vården borde ordnas.

– Vi är ute efter idéer och tankar inför att planeringen fortsätter, säger Sari West som är en av arrangörerna.

West tycker att man har lyckats samla ihop ett bra antal deltagare.

– Inte är det jättemånga, men det är en lämplig grupp. Jag tror att alla vågar uttrycka sina åsikter, säger West.

Den planerade byggnaden kallas för ett sote-hus och är en del av stadens planer att koncentrera hälsostationerna under ett tak. Men byggnaden kommer också att husera vårdavdelningar, polikliniker och olika stödfunktioner.

– Jag visste ganska lite om hela projektet men det har presenterats bra i dag, säger Heikki Turtonen som är plats i egenskap av klient.

Han tycker att det är ett fint projekt med tanke på hela det gräl som har ägt rum kring jourfrågan den senaste tiden.

– Det är viktigt, säger Turtonen.

Klienten Roger Sohlberg hoppas att man under dagen kommer fram till konkreta saker och att hela workshopen inte bara blir symbolisk.

– Det känns som om man uppskattas som klient när man tas med i planeringen, säger Sohlberg.

Både Turtonen och Sohlberg hoppas även på att bli medlemmar i klientrådet vid Vasa centralsjukhus, som alltså är en samling klienter som rådfrågas om vård och service. Rådets medlemmar byts nu ut.

I höstas skrev VBL om byggplanerna som förväntas kosta upp till 165 miljoner euro.