Överläkaren i hälsofrämjande Eeva Ollila säger att informationen om bestämmelserna om snusinförsel i Finland har förbättrats på Sverigebåtarna, men däremot är övervakningen fullständigt misskött. Cancerorganisationernas provköpare fick köpa två kilogram snus på alla testade Sverigebåtar och de tillfrågades inte om landstigningskort. Enligt tobakslagen som trädde i kraft i augusti får en person föra in högst ett kilogram snus på en gång till Finland för personligt bruk. När tobakslagen bereddes lovade rederierna att snusinköpen skulle antecknas på landstigningskorten.

Rederier beklagar

Viking Line och Tallink Silja lovar ge nya instruktioner till sin personal.

– Uppenbarligen har vår personal inte följt instruktionerna vid testköpen och det beklagar jag, säger Viking Lines operativa direktör Wilhelm Hård af Segerstad.

Han säger att Viking Line lade till en anteckning för snus på landstigningskortet när importbegränsningarna ändrades. Dessutom finns det information om importbegräsningarna vid försäljningshyllorna och i broschyrerna.

– Vår instruktion till personalen är att mängderna ska kollas och det sålda snuset ska antecknas på kortet. Vi måste instruera personalen på nytt.

Tallink Siljas kommunikationschef Luulea Lääne säger i ett kort pressmeddelande att rederiet är oroat över uppgifterna om snusförsäljningen och kommer att kontakta Cancerorganisationerna för att få mer information om testköpen.

– Om det är nödvändigt kommer vi att vidta ytterligare åtgärder för att utbilda vår personal för att försäkra oss om att riktlinjerna för snusförsäljning följs på våra färjor, skriver Lääne.

Konsultativa tjänstemannen Meri Paavola på Social- och hälsovårdsministeriet var med om beredningen av den nya tobakslagen. Hon säger att ministeriet fick medborgarrespons om att snus säljs obegränsat på färjorna efter att tobakslagen trädde i kraft.

– Vi kontaktade rederierna och de sade att allt är i sin ordning. Kanske vi nu får lov att diskutera med dem på nytt, säger Paavola.

Wasaline bestrider

Wasaline, som Vasa stad är delägare i, driver en snusbutik i terminalen i Umeå som marknadsförs på rederiets webbplats. Enligt Cancerorganisationerna informeras kunderna inte om Finlands införselregler vare sig på färjan eller i butiken.

– Det verkar vara en del av deras näringsstrategi, säger Ollila.

Wasalines vd Peter Ståhlberg bestrider anklagelsen.

– Visst informerar vi. Vi har ett plakat på inköpsstället i enlighet med rederiföreningens anvisning, säger Ståhlberg.

Han säger att snusförsäljningen är marginell för Wasaline.

Starkt snus ny produkt

Cancerorganisationerna oroar sig för att snusandet bland unga ökar. Paraplyorganisationen hänvisar till en undersökning gjord av Institutet för hälsa och välfärd som visar att ungefär 17 procent av 18-åriga pojkar snusar. Organisationen oroar sig också för marknadsföringen av tjejsnus. Förutom snus med olika smaker och dofter har snusförsäljarna nu också satsat på minidosor med starkt snus där nikotinhalten uppgår till 43 milligram per gram, när vanligt snus innehåller 13 milligram nikotin per gram. Det starka snuset ingår i tobaksindustrins strategi, tror Ollila. Men hon vill inte ta ställning till kopplingen mellan tillverkningen av starkt snus och den finska tobakslagen.

– Före tobakslagen fick vi information om att detta (starkt snus) är på väg, säger hon. 

Skadligt för hälsan

  • Snus orsakar svårt nikotinberoende.
  • Nikotin belastar hjärtat, försämrar blodcirkulationen till flera organ, påverkar hjärnans mognande hos unga och kan påverka till exempel inlärningsförmågan.
  • Snus ökar risken för cancer i munnen, matstrupen, bukspottskörteln och prostatan samt för hjärt- och blodkärlssjukdomar.
  • Snus under graviditeten kan göra fostret småväxt eller orsaka missfall och ökar risken för komplikationer.
  • Den som snusat länge kan behöva stöd för att lämna snuset. Man kan till exempel vända sig till sin egen läkare eller till Stumppi.fi eller Slutarokalinjen.se.
  • Det är förbjudet att tillverka och sälja snus i Finland.
  • Man får föra in ett kilo snus för eget bruk.
  • Källa: Cancerorganisationerna