NyhetsbildZoom
Situationen på Lesbos är katastrofal. Foto: Lehtikuva

"De bränner däck för att hålla sig varma"

Fredrik Westblom -
Hege-Elise Sandås bor i Grekland med sin familj för att hjälpa flyktingar. I flera dagar har de nu kämpat mot kylan. Det finns en risk att folk fryser ihjäl, säger hon.

– Det är fruktansvärt kallt här. Speciellt i Thessaloniki är situationen hopplös. Många flyktingar i lägren bränner däck i tunnor för att hålla sig varma. Där är det tio minusgrader dagtid så jämfört med dem har vi det bra, säger Hege-Elise Sandås.

Hon låter lugn på rösten då jag får tag i henne. Då sitter hon i sitt hem i Aten med sin familj. Familjen Sandås flyttade år 2015 från Kvevlax till Grekland för att hjälpa flyktingar. Nu har de ställts inför ett särskilt problem - kölden.

– På måndagskvällen började det snöa. Skolor och daghem stängdes. Husen här är inte byggda för att klara snön, så vi hade åtta grader inomhus på måndagen, säger Sandås.

– Då har vi ändå ett riktigt bra hus. Då kan man förstå hur dåligt de som bor i tältlägren har det, säger hon.

På Lesbos är situationen katastrofal. Ingen har däremot frusit ihjäl där - ännu.

Hur gör ni för att hjälpa?

– Vi samarbetar med bland andra Frälsningsarmén. Vi samlar bland annat ihop kläder och delar ut dem.

Hur har de grekiska myndigheterna hanterat situationen?

– Myndigheterna gör sitt bästa för att klara av situationen. Jag är imponerad av dem. De befinner sig själva i en kris just nu men ser till att alla, såväl greker som utlänningar, mår bra.

Kommentarer


Äldre kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan