NyhetsbildZoom
Situationen på Lesbos är katastrofal. Foto: Lehtikuva

"De bränner däck för att hålla sig varma"

Fredrik Westblom -
Hege-Elise Sandås bor i Grekland med sin familj för att hjälpa flyktingar. I flera dagar har de nu kämpat mot kylan. Det finns en risk att folk fryser ihjäl, säger hon.

– Det är fruktansvärt kallt här. Speciellt i Thessaloniki är situationen hopplös. Många flyktingar i lägren bränner däck i tunnor för att hålla sig varma. Där är det tio minusgrader dagtid så jämfört med dem har vi det bra, säger Hege-Elise Sandås.

Hon låter lugn på rösten då jag får tag i henne. Då sitter hon i sitt hem i Aten med sin familj. Familjen Sandås flyttade år 2015 från Kvevlax till Grekland för att hjälpa flyktingar. Nu har de ställts inför ett särskilt problem - kölden.

– På måndagskvällen började det snöa. Skolor och daghem stängdes. Husen här är inte byggda för att klara snön, så vi hade åtta grader inomhus på måndagen, säger Sandås.

– Då har vi ändå ett riktigt bra hus. Då kan man förstå hur dåligt de som bor i tältlägren har det, säger hon.

På Lesbos är situationen katastrofal. Ingen har däremot frusit ihjäl där - ännu.

Hur gör ni för att hjälpa?

– Vi samarbetar med bland andra Frälsningsarmén. Vi samlar bland annat ihop kläder och delar ut dem.

Hur har de grekiska myndigheterna hanterat situationen?

– Myndigheterna gör sitt bästa för att klara av situationen. Jag är imponerad av dem. De befinner sig själva i en kris just nu men ser till att alla, såväl greker som utlänningar, mår bra.

Andra läser just nu
Nöje
20.2 kl 20:00
Opinion
21.2 kl 04:00

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan