NyhetsbildZoom
Från vänster Stina Riikonen, Luis Bellido och Seija Punnonen. Foto: Privat

Tecknar serier mot rasism

Lilian Hellström -
Vi ställer två frågor till Seija Punnonen, projektchef för Multikultforum-projektet vid Öster­bottens förbund.

Hon är med och arrangerar ”Enough is enough” som ställs ut vid Sweet Vaasa, Variska bibliotek och Träffpunkt Huudi mellan den 12 januari och 28 februari. Dessutom ordnas workshops runt om i regionen den här veckan.

Vad handlar utställningen om?

– Den består av tecknade humorserier gjorda av finländska serietecknare. ­Serierna tar upp rasism och de hårda attityder som finns mot personer av annan hudfärg och som pratar annat språk än finska eller svenska i Finland. Det är ett sätt att jobba mot rasism och för mångkulturalism. Utställningen visades i Helsingfors 2015 och vi har länge velat ha den till Vasa också. Bland annat Milla Paloniemi, som står bakom ”Kiroileva siili” och Pertti Jarla, ”Fingerpori” har serier med i utställningen.

Vad annat ordnas i anslutning till utställningen?

– Det ordnas en workshop i serietecknande på torsdag (12 januari) klockan 18 vid Sweet Vaasa. Seriekonstnärerna Stina Riikonen och Luis Bellido från Helsingfors lär ut hur man kan teckna sina egna humorserier. Duon har också hållit workshops i Tegengrenskolan samt vid Merenkulkun och Variskan koulu. De har med text och bild visat och pratat om hur man kan behandla fördomar i samhället.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan