För att uppmärksamma temat för Finlands jubileumsår, "Tillsammans", utmanas skolklasser i årskurs 7–9 och på andra stadiet att visionera hur deras hemland ser ut om 100 år. I tävlingen "100visio" får landets framtid bestämma hur Finland kan se ut på sin 200-årsdag.

I Österbotten är det Österbottens förbund som står bakom den regionala deltävlingen. Enligt Tarja Hautamäki, kulturchef vid Österbottens förbund, har en inbjudan skickats ut till alla högstadier, yrkesanstalter och gymnasier i regionen.

– Vi hoppas att så många klasser som möjligt deltar.

Tävlingsbidragen kan vara i form av text, bild eller video.

– Men jag tror att många elever satsar på videoformatet.

Landskapsförbunden utser några vinnare som går vidare till den nationella tävlingen. Men alla regionala bidrag får synlighet då de publiceras på en webbplats skapad i samarbete mellan Vasabladet och Pohjalainen.

Enligt Vasabladets chefredaktör Niklas Nyberg är idéen bakom "100visio" mycket bra och att det inspirerar unga att tänka på sin egen framtid.

– Ungdomar har ofta bättre och mer innovativa visioner som osar positivitet och tro på både på sig själva och på samhällets gemensamma framtid.

Pohjalainens chefredaktör Toni Viljanmaa ser fram emot att ta del av de ungas visioner.

– Firandet av Finlands 100 år av självständighet fokuserar till stor del på historien. I den här tävlingen är fokus i stället på framtiden. Det är fint att ge en grund för Finlands framtidsarbete som de österbottniska ungdomarna ansvarar för.

Se sajten där de österbottniska bidragen publiceras!

De ungas Finland om 100 år

  • Projektet 100visio samordnas på riksnivå av Satakunta förbund och i Österbotten av Österbottens förbund.
  • För att hedra Finlands 100-årsjubileum bjuds skolklasser i Finland (högstadier, specialskolor, yrkesanstalter och gymnasier) att vara med om att ta fram en ny självständighetsförklaring och presentera sin vision av Finland 200 år.
  • Bidragen kan presenteras i form av text, bild eller video på svenska, finska, samiska eller teckenspråk.
  • En regional jury väljer ut fem vinnande bidrag i april som presenteras på Österbottens stormässa i april.
  • En nationell jury bedömer landskapens bästa självständighetsdeklarationer och utser vinnaren som offentliggörs i november.
  • På sajten www.100visio.vasabladet.fi kan de österbottniska skolorna själva publicera sina bidrag till tävlingen.
  • Källa: http://www.100visio.fi/sv, Österbottens förbund