Det är inte karelska piroger, memma, pizza eller leverlåda. Nej, då närmare 40 000 finländare röstade om vilken de tycker är landets nationalrätt var det rågbrödet som tog hem segern.

Rågbrödet segrade med totalt 9 783 röster – men den karelska steken var inte långt ifrån med 9 375 röster. Bronspengen gick till den karelska pirogen som fick 6 679 röster.

Rågbrödet var den överlägsna favoriten bland dem som var under 30 år, medan rätterna karelsk stek och stekt strömming med potatismos fick flest röster bland de som var över 60. Blåbärspajen var populär i alla åldersgrupper.

Zoom


Valet av Finlands nationalrätt är en del av jubileumsåret och har ordnats av ELO – Stiftelsen för finländsk matkultur, Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter, MTK, samt Jord- och skogsbruksministeriet.

Tävlingen inleddes redan i somras då omkring 10 000 personer skickade in över tusen olika förslag tillnationalrätt. Ettexpertråd med representanter frånlivsmedelsbranschen valde sedan ut tolv finalister (se grafiken här ovan) som man fått rösta på sedan hösten.


Förslag: 28 februari blir matkulturens egen dag

Expertrådet föreslår nu att den finländska matkulturen tillägnas en egen dag i kalendern, nämligen den 28 februari som också är den finländska kulturens dag, eller Kalevala-dagen. Företag och organisationer som jobbar med rågprodukter kommer också att uppmärksamma rågbrödets roll i vardagen.

Rådet uppmuntrar även representanter för landskapen att lyfta fram sina egna lokala rågbrödsspecialiteter – antingen traditionella eller med en modern twist.

– Omröstningen visar på rågbrödets ikoniska status i Finland. Var och en av oss har ett eget speciellt förhållande till brödet. Det arbete som görs med att trygga tillgången till inhemsk råg och utveckla nya snacksprodukter samt en god know-how om hälsoeffekterna förutspår en bra framtid för rågbrödet i Finland, konstaterar man i ett pressmeddelande från tävlingsarrangören ELO.

Förutom i bröd används råg även i många finländska specialprodukter, bland annat i memma, kalakukko, panerad fisk och till och med i whiskey.