Skola och idrottsaktiviteter får bäst betyg när Malaxborna fick säga sitt i en invånarenkät om likabehandling och jämställdhet inom kommunen. De svarande hade möjlighet att ge betygen 1-5; utgående från resultatet fungerar det mesta rätt bra i Malax. Alla områden har fått betyget tre eller högre.

– Resultaten är som helhet positiva men det finns förstås frågor som engagerar mer än andra. Deltagarantalet är lågt och jag får en känsla av att de som är missnöjda har fyllt i enkäten medan de som är nöjda har låtit bli, säger arbetsgruppens ordförande Christina Nygård.

Planering av vägar fick sämst betyg (3); vägarna engagerar tydligt invånarna eftersom 18 kommentarer inkom. De rör allt från fler cykelvägar till direkt önskan om bättre vägunderhåll.

Finskspråkiga missnöjda

Överlag ger finskspråkiga lägre vitsord i enkäten. Skolan får sämst vitsord: 1,9 och idrottsverksamheten får högsta betyg 2,8.

– Skolans låga vitsord överraskar mig eftersom min uppfattning är att de som har barn i skolan är nöjda. Men igen, det är tydligen de som är missnöjda som har besvarat enkäten, säger Nygård.

De finskspråkiga har även gett flest kommentarer om hälsovården. Bland annat konstateras att man inte alla gånger får vård på finska på hälsovårdscentralen. Bland den positiva responsen tycker många att Malax har lyckats bra och att både personal och service är bra i kommunen.

Många fall av diskriminering

Av de som svarade uppgav 30 procent att de någon gång har blivit diskriminerade eller orättvist behandlade. 87 kommentarer lämnades, de flesta angående enskilda fall. I enkäten gavs 91 förslag på hur likabehandlingen kunde förbättras.

I enkätsvaren finns också kommentarer i frågor om behandlingen av kvinnor: vänligare bemötande och ändrad attityd mot kvinnor önskas.

– Det här gäller främst kontakten med kommunens tekniska sektor och hur kvinnor upplever att de tidigare blev bemötta, säger Nygård.

Hur går ni vidare med invånarenkätens resultat?

– En konkret åtgärd är att vi nu intervjuar ledarna för olika kommunala avdelningar, de får ta del av kommentarerna som riktas till respektive avdelning.

Enkätresultaten kommer att användas när kommunen gör upp sin likabehandlingsplan. Kommunen har också på gång en skild jämställdhetsplan. Sammanlagt svarade 355 personer på enkäten, varav 296 var svenska och finska 51.