Olyckan inträffade när nyzeeländaren Hayden Paddon tappade kontrollen över sin Hyundai i ett isigt parti sent på torsdagskvällen. Den skadade åskådaren fördes med helikopter till ett sjukhus i Nice men kunde inte räddas.

Enligt uppgift var det frågan om en 50-årig spansk man. Han hade tagit bilder vid sidan av vägen, sade arrangörerna.

– Jag är otroligt ledsen över dagens olycka och mina tankar går till den förolyckades familj och vänner, skrev Paddon på Twitter.

– Det är svårt att säga mer än så för vi är i chock över det som hänt.

Specialsträckan avbröts och kommer inte att räknas med i resultaten. Rallyt fortsatte ändå som vanligt med en specialsträcka på torsdagen och sex stycken på fredagen.

Toyota starkt

Fredagen bjöd på ett starkt formbesked av Toyota, som är nykomling i VM-serien i år. Jari-Matti Latvala ligger fyra och även Juho Hänninen höll lovande fart innan han tvingades bryta.

Latvala ligger 9,7 sekunder efter ledande Thierry Neuville, Belgien och Hyundai, inför lördagens etapp.

Latvala är mycket nöjd med bilen i sitt första rally för Toyota, vars stallchef heter Tommi Mäkinen.

– Känslan blir bättre och bättre, säger Latvala.

Toyotas rallybilar är ändå långt ifrån felfria.

– Bilen startade inte på morgonen och det blev lite panik. Via tufft jobb lyckades vi skuffa bilen till serviceområdet och två och en halv minut före deadlinen fick vi igång den, säger Latvala.

– Motorn fungerade inte helt felfritt under morgonens specialsträckor heller.

Hänninen körde av vägen i en isig nedförsbacke.

– Jag bromsade lite för sent. Bilen blev som en pulka och åkte in i ett träd, säger Hänninen.

Eftersom bilen inte gick att få igång igen har han ingen chans att blanda sig i tätstriden längre. Regelverket tillåter ändå att han fortsätter köra på lördag, med rejäla tidstillägg. Det tänker Hänninen göra och han är mycket nöjd med bilen.

– Jag visste redan på förhand att det inte behövs en massa skruvande fram och tillbaka här. Bilen var bra redan under testkörningarna, säger Hänninen.