Sport möter HPK i kväll och gör det med stärkt självförtroende. I onsdags tog laget en fin bortaseger över HIFK och då stod Veini Vehviläinen mellan stolparna. Sport har lånat honom av JYP och juniorvärldsmästaren anno 2016 spelar i Vasa resten av säsongen. Mot HPK vaktar han för första gången kassen i den nya hemmahallen.

HPK parkerar på en fjärdeplats i tabellen och kom till spel med två intressanta nyförvärv. Niklas Hagman och Shane O'Brien med NHL-matcher så det räcker och blir över, återfanns som ytter i andra kedjan respektive sjunde back. Hagman inledde säsongen i Kärpät, medan O'Brien spelade AHL-hockey för ett år sedan.

Matchen började inget vidare för Sport och efter 2.13 var 0–1 ett faktum. Miro Ruokonen stal pucken vid egen blålinje och stack i väg. Han kom ensam med Vehviläinen och lade pucken upp i nättaket.

Sport fick spela powerplay kort efter ledningsmålet, men kom ingen vart. I stället var det HPK som gjorde 0–2 på sitt första powerplay, Juho Keränen slog in pucken från snäv vinkel med ett konstmål efter 11.17.

Sport hade problem med att komma till farliga lägen och även om man fick spela powerplay ytterligare en gång under de 20 första minuterna, gav det inte önskat resultat. Lagen inleder mellanakten med HPK i en 0–2-ledning.

Andra perioden

Sport hade anfallsproblem under den första halvan av den andra perioden. Laget kom inte till farliga chanser, samtidigt som HPK pressade på i offensiv zon. Någonting som ofta betydde att Sport slog iväg pucken för att åka i byte, när laget väl tog kontroll över den.

Den andra perioden bjöd inte på mycket spänning, men när det hade spelats 35.40 av matchen fick hemmalaget en efterlängtad reducering. Matti Lamberg åkte in från vänstra kanten och sköt ett skott över axeln på HPK-målvakten Antti Karjalainen. Fullträffen tände Sport som avslutade perioden piggt.

Ställningen är 1-2 (0-2, 1-0) inför den tredje perioden.

Tredje perioden

Sport fick en ypperlig kvitteringschans i inledningen av den tredje perioden. Men precis som tidigare under kvällen fungerade inte spelet i powerplay. Laget hade svårt att skapa en ordentlig press och det numerära överläget rann ut i sanden.

Men i spel 5 mot 5 var Sport till skillnad från de tidigare perioderna nu spelförande. Därför var också kvitteringen efter 46.19 rättvis. Joel Kiviranta hittade Ville Viitaluoma framför målet och guldhjälmen pangade in pucken.

HPK var i gungning och Sport pressade på för ett segermål. Den bästa chansen gick till Tuomas Vänttinen då det återstod dryga fyra minuter, men han brände sitt friläge. Inte heller HPK gjorde mål och matchen gick till förlängning.

Förlängningen

Gästerna tog en utvisning efter knappa två minuter av förlängningen och Sport fick lägga in en fjärde spelare på isen. Sedan var det inget snack om vilken taktik hemmalaget använde sig av. Robin Salo skulle skjuta ofta, och hårt. Ett segermål sågs ändå inte, varken av Sport eller HPK.

Det krävdes straffar för att avgöra. Där drog HPK det längre strået, sedan Vänttinen missat Sports tredje chans.

Matchsiffrorna skrevs 2-3 efter straffar (0-2, 1-0, 1-0, 0-0, 0-1).