Nu börjar den dömande processen i Norges idrottsförbund där Domsutvalget ska förhöra Johaug och motparten Antidoping Norge som har utrett dopningsanklagelsen.

Båda sidorna har med sig vittnen. Johaugs advokat har kallat fyra vittnen, varav en är landslagskollegan i skidor Marit Bjørgen. Ett annat vittne är läkaren Fredrik Bendiksen, som gav Johaug den läppsalva som sägs ha gett utslag i testet.

– Jag är spänd, nervös. Och det är viktigt för mig att bidra med det jag kan för att hjälpa Therese, har Bjørgen sagt tidigare, enligt Expressen.

Det var vid ett dopningstest i september som det visade sig att Johaug hade den anabola steroiden clostebol i sitt dopningsprov. Förklaringen sades vara en salva som Johaug använt för sina sönderbrända läppar och som hon sade sig ha fått från landslagsläkaren Fredrik S Bendiksen.

Ett omedvetet bruk av ett förbjudet ämne brukar ge mellan tolv och tjugofyra månaders avstängning beroende på vilken grad av oaktsamhet personen anses ha visat. Antidoping Norge har föreslagit 14 månaders avstängning.

Domen väntas komma inom en månad efter att de muntliga förhandlingarna är färdiga.