Medborgarinitiativet öppnade på sajten Medborgarinitiativ.fi på onsdag eftermiddag efter att det granskats och fått godkänt av Justitieministeriet. Knappt två timmar efter att namninsamlingen inletts hade redan över tusen personer undertecknat det. Under onsdagskvällen var det också svårt att komma in på sajten på grund av ett oväntat avbrott som kan ha orsakats av överbelastning.

De som undertecknat initiativet kräver att hälso- och sjukvårdslagen, § 50 mom. 3, ändras "så att förteckningen över sjukvårdsdistrikt som skall ha omfattande jour dygnet runt kompletteras med Vasa sjukvårdsdistrikt" och att meningen "för att trygga de språkliga rättigheterna ska Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt ordna jourtjänster på finska och svenska så att patienterna blir betjänade på det språk de väljer” stryks ur lagen.

För att underteckna medborgarinitiativet på webben behöver man identifiera sig med till exempel bankkoder. Det kommer också att finnas papperslistor ute i de österbottniska kommunerna för dem som inte kan skriva under elektroniskt. Varje kommun har en kontaktperson som kommer att driva kampanjen lokalt.

Läs också: Snart kommer papperslistor för medborgarinitiativet

För att riksdagen ska ta upp ett medborgarinitiativ till behandling krävs att det samlat ihop 50 000 namnunderskrifter på ett halvår.