NyhetsbildZoom
Aqua Botnicas styrelseordförande Jukka Leppäniemi klippte bandet vid förrensningsanläggningen i Pjelax, med hjälp av Närpes stadsdirektör Hans-Erik Lindqvist och stadsstyrelseordförande Olav Sjögård. Foto: Tom Forsman

Avloppsvattenledningen till Kaskö är färdig

SÖ, Tom Forsman -
Den 53 kilometer långa avloppsvattenledningen från Teuva till Kaskö är nu färdig.

Oy Aqua Botnica Ab:s avloppsledning invigdes officiellt i dag torsdag vid förrensningsanläggningen i Pjelax.

Avloppsvattenledningen sträcker sig till Metsä Boards reningsanläggning i Kaskö. Tills vidare är bara det kommunala avloppsnätet i Närpes inkopplat. Några tekniska detaljer ska ännu justeras på ledningen från Östermark, som kopplas in inom en eller två veckor.
- I går morse stängde vi reningsverket i Finby, och i natt började avloppsvattnet komma fram hit till Pjelax. Nu börjar det nog vara framme i Kaskö, sa Aqua Botnicas vd Kurt Rösgren vid 13-tiden på torsdagen.

Bygget av ledningens inleddes i februari 2015. Då byggdes första etappen mellan Östermark och Pjelax. Den andra etappen mellan Finby och Pjelax samt etapp 3 mellan Pjelax och Kaskö inleddes vid årsskiftet 2015–2016 och byggdes färdigt under år 2016. Totalt har 108 km rör monterats.

Projektet omfattade också byggandet av förrensningsanläggningen i Pjelax, som inledddes i våras. Där rensas större partiklar och sand bort, och vattnet går vidare till Metsä-Board. Anläggningen är dimensionerad för cirka 300 kubikmeter per timme och det normala flödet in till anläggningen är ca 60–80 kubikmeter per timme.

De sydösterbottniska kommunerna utredde i flera år möjligheterna att ordna gemensam avloppsvattenhantering i regionen. En möjlighet yppade sig i och med att Metsä-Botnia stängde sin fabrik i Kaskö år 2009, varvid det uppstod ledig reningskapacitet i fabrikens reningsverk. Projektet understöddes också av att Kaskö stad redan från tidigare ledde sitt avloppsvatten till fabrikens reningsverk. Efter fyra år av förhandlingar slöt kommunerna Östermark och Närpes år 2013 avtal med Metsä Board i Kaskö om samrening av avloppsvattnen.

Projektet har genomförts av Oy Aqua Botnica Ab. Den totala kostnaden för hela byggprojektet med ledningar och alla stationer är ca 8 miljoner euro, av vilket Närings-, trafik- och miljöcentralen i Södra Österbotten har beviljat understöd till ett belopp av 3,1 miljoner euro.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Krigsveteran första som för budkavlen i Malax

Med allt från kaninhoppning till hundra minuter motion och ishockeymatch firade malaxbor och andra deltagare Finland 100. Firandet var även startskottet för bykavlen - by till by.

Nyhetsbild
Lokalt

"Lagstiftningen är orättvis"

Det blir ingen dagkirurgi i privat regi vid Malmska i det här skedet. Det är den nya lagstiftningen som träder i kraft vid årsskiftet som sätter käppar i hjulet för planerna.

Nyhetsbild
Kultur

Nöje med attitydproblem

INBLICK Vasaklassikern ”det händer ingenting i Vasa” är på agendan igen. Max Jansson, Visit ­Vasas vd, kritiserar österbottningarna och speciellt ­Vasaborna för att inte delta i evenemang.

Nyhetsbild
Inrikes

Partikamrater vill ha bort Peter Albäck

– Nu om någonsin ska han bort, säger centerpolitiker som bland annat tröttnat på Peter Albäcks offentliga skriverier.

Mest läst senaste veckan