NyhetsbildZoom
Viveca Dahl.

Mänskligt kött

Viveca Dahl -
Österbottniska riksdagsmannen Lasse Hautala (Centern, Kauhajoki) anser att Reklametiska rådet inte förstår sig på humor.

I stället har rådet visavi reklam för österbottniskt kött intagit ”en snävt feministisk infallsvinkel.” Han skriver så i en kommentar till en nyhet i tidningen Ilkka (26.1.).Nyheten handlar om att företaget Laidun Hereford i Teuva/Östermark fått en anmärkning av rådet för reklamsloganen ”Bättre kött än på Tinder."

Tinder är en kontaktspalt som fungerar via mobiltelefon. Bland andra bussresenärer i huvudstadsregionen har kunnat läsa budskapet i bussen.

Reklametiska rådet - som lyder under Centralhandelskammaren - anser att formuleringen strider mot god sed och är sårande ur jämställdhetsperspektiv. Rådet anser nämligen, ur sin ”snävt feministiska synvinkel”, att ordet kött syftar på kvinnor och därför förstärker en nedlåtande kvinnosyn.Lasse Hautala påpekar att sloganen är fullständigt könsneutral. Det blir alltså bättre, försvarbart, om både könen betraktas som kött?

Ifall vi levde i en värld där det inte förkom att kvinnor, i mindre utsträckning män och barn, säljs som dött kött för sexuellt bruk kunde man kanske kosta på sig att skämta om mänskligt kött. En sådan värld har vi inte.

Opinion
Opinion
23.6 kl 04:00
Opinion
22.6 kl 08:49
Visa fler
Andra läser just nu
Kommentarer


Äldre kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Österbottningar skönhetstävlar i USA

Oravais, Jakobstad och Terjärv är representerade då Finland stegar upp på podiet i tävlingen Model of the Year i New York.

Nyhetsbild
Kultur

Banksys identitet påstås vara avslöjad

Den brittiske graffitikonstnären Banksy har länge hållit sin identitet hemlig – i diametral motsats till alla sina verk.

Nyhetsbild
Lokalt

Så här firar Vasaborna midsommar

VASA Hur firar du midsommar? Så här svarade folk på stan.

Nyhetsbild
Övriga annonser

Gå mot ett skuldfritt liv

ANNONS

Att vara skuldsatt är en verklighet för väldigt många människor, men det finns proaktiva steg du kan ta för att klättra ur gropen. I grund och botten handlar det om att ha högre inkomster än utgifter, vilket inte behöver vara så svårt som man kan tro.

Mest läst senaste veckan