Forskarna Matti Pesu och Ville Sinkkonen säger att det största orosmomentet är Trumps strävan att ifrågasätta reglerna för multilateralt samarbetet och hela den internationella ordningen.

– Till det här kopplas många centrala värden, som är viktiga för oss i väst – oavsett om det sedan är fråga om principerna i handelsavtal eller mänskliga rättigheter, säger Sinkkonen som arbetar vid Utrikespolitiska institutet.

Forskarna uppger att Trump vill ersätta det multilaterala systemet med bilateralism, vilket inte är en bra sak för små länder som Finland.

– Då en stor och en liten sitter vid samma bord är den stora alltid viktigare för den lilla än den lilla för den stora, säger Sinkkonen.

Pesu, som arbetar vid Tammerfors universitet, säger att det vore en väldig politisk kursändring om USA skulle börja destabilisera enigheten i för Finland viktiga EU.

– Jag anser inte att det är sannolikt, men visst kan USA göra det om det vill.

Utrikespolitiskt team ännu inte samlat

President Sauli Niinistö har sagt att Finlands utrikespolitik stöder sig på fyra pelare. En av dem är det internationella systemet som grundar sig på regler.

– Den pelaren kan bli mest lidande, säger Pesu.

Pesu säger att det är svårt att säga något om USA:s kommande utrikespolitiska linje och förhållande till Nato eftersom den grupp som konkret skapar utrikespolitiken ännu inte är samlad i Washington.

Pesu säger att det är möjligt för Finland att fortsätta med sin nuvarande utrikespolitik även under Trumps tid vid makten.

– I alla fall på kort sikt. Men om den här dansen pågår i åtta år hinner väldigt mycket inträffa, säger han.

Båda forskarna litar på att Finlands politiska beslutsfattare både följer med läget och förbereder sig på framtiden.

– Jag känner ingen större oro över det, säger Sinkkonen.