Vad ska vi äta i dag? Det är kanske den vanligaste frågan många ställer sig själv och andra varje eftermiddag. Som studerande med en begränsad budget är möjligheterna inte oändliga. Ibland tryter inspirationen och plötsligt har man ätit makaroner med ketchup fyra dagar i rad. Under de två kommande veckorna kommer vi mediestuderande därför att hjälpa till med inspirationen och ge våra bästa budgetmiddagstips. 

A och O är att planera. För att undvika de förhastade besluten vid butikshyllan då blodsockret är i botten, måste man planera sina inköp. Det kanske låter tråkigt, men det är lönsamt i längden. För att kunna äta gott, hälsosamt och billigt kan ibland också innebära att man måste stå lite längre vid spisen. Att laga en stor sats som räcker i flera dagar är betydligt förmånligare än att laga en ny rätt varje dag. Men en dag av extra ansträngning ger belöning för flera dagar.

Dagens studentmåltid består av de kanske billigaste råvarorna man kan hitta i butiken så här till års - rotsaker. Rotsaker är både goda, hälsosamma och ibland underskattade. Dessutom är de väldigt lätta att tillreda. Skär upp lite rotsaker så fort du kommer hem från skolan eller jobbet. Släng dem sedan i ugnen och låt middagen bli klar medan du låter hungern växa framför valfri sitcom.



Ugnsgrönsaker med fetaostsås

Morötter
Potatis
Rödbeta
Rypsolja/Olivolja
Salt
Svartpeppar

Grönsallad
Tomat
Gurka
Rödlök
 

Sås:
2 dl turkisk yoghurt
Olivolja
Svartpeppar
Fetaost

 

1.     Sätt ugnen på 225 grader.

2.     Skär potatis, morot och rödbeta i passliga bitar. Beroende på hur många som ska äta, och hur hungrig du är. och sprid ut dem i en ugnsform eller på en plåt.

3.     Ringla olja över grönsakerna och salta och peppra väl. Rör om bland grönsakerna så kryddningen fördelas jämnt över grönsakerna.

4.     Sätt in grönsakerna i ugnen och vänd grönsakerna ett par gånger. När grönsakerna är mjuka och potatisen har en gyllenbrun färg, är de klara att tas ut ur ugnen. Beroende på bitarnas storlek tar det 20-30 minuter.

5.     Blanda yoghurten och fetaosten till en jämn sås. Ringla över lite olivolja och strö på svartpeppar.

6.     Ät tillsammans med en grönsallad.