NyhetsbildZoom
Ugnsgrönsaker med fetaostsås. Foto: Lina Frisk

Dagens studentmåltid: Ugnsgrönsaker med fetaostsås

Lina Frisk -
Nudlar, snabbmakaroner, knackkorv och ärtsoppa. Så ser en studerandes diet ut. Eller? Nej nu är det dags att skippa nudlarna. Vi har samlat ihop recept på goda, näringsrika maträtter som till och med passar en studerandes plånbok. Följ med och bli inspirerad av våra budgettips under de kommande två veckorna.

Vad ska vi äta i dag? Det är kanske den vanligaste frågan många ställer sig själv och andra varje eftermiddag. Som studerande med en begränsad budget är möjligheterna inte oändliga. Ibland tryter inspirationen och plötsligt har man ätit makaroner med ketchup fyra dagar i rad. Under de två kommande veckorna kommer vi mediestuderande därför att hjälpa till med inspirationen och ge våra bästa budgetmiddagstips. 

A och O är att planera. För att undvika de förhastade besluten vid butikshyllan då blodsockret är i botten, måste man planera sina inköp. Det kanske låter tråkigt, men det är lönsamt i längden. För att kunna äta gott, hälsosamt och billigt kan ibland också innebära att man måste stå lite längre vid spisen. Att laga en stor sats som räcker i flera dagar är betydligt förmånligare än att laga en ny rätt varje dag. Men en dag av extra ansträngning ger belöning för flera dagar.

Dagens studentmåltid består av de kanske billigaste råvarorna man kan hitta i butiken så här till års - rotsaker. Rotsaker är både goda, hälsosamma och ibland underskattade. Dessutom är de väldigt lätta att tillreda. Skär upp lite rotsaker så fort du kommer hem från skolan eller jobbet. Släng dem sedan i ugnen och låt middagen bli klar medan du låter hungern växa framför valfri sitcom.Ugnsgrönsaker med fetaostsås

Morötter
Potatis
Rödbeta
Rypsolja/Olivolja
Salt
Svartpeppar

Grönsallad
Tomat
Gurka
Rödlök
 

Sås:
2 dl turkisk yoghurt
Olivolja
Svartpeppar
Fetaost

 

1.     Sätt ugnen på 225 grader.

2.     Skär potatis, morot och rödbeta i passliga bitar. Beroende på hur många som ska äta, och hur hungrig du är. och sprid ut dem i en ugnsform eller på en plåt.

3.     Ringla olja över grönsakerna och salta och peppra väl. Rör om bland grönsakerna så kryddningen fördelas jämnt över grönsakerna.

4.     Sätt in grönsakerna i ugnen och vänd grönsakerna ett par gånger. När grönsakerna är mjuka och potatisen har en gyllenbrun färg, är de klara att tas ut ur ugnen. Beroende på bitarnas storlek tar det 20-30 minuter.

5.     Blanda yoghurten och fetaosten till en jämn sås. Ringla över lite olivolja och strö på svartpeppar.

6.     Ät tillsammans med en grönsallad.Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

"Lagstiftningen är orättvis"

Det blir ingen dagkirurgi i privat regi vid Malmska i det här skedet. Det är den nya lagstiftningen som träder i kraft vid årsskiftet som sätter käppar i hjulet för planerna.

Nyhetsbild
Kultur

Nöje med attitydproblem

INBLICK Vasaklassikern ”det händer ingenting i Vasa” är på agendan igen. Max Jansson, Visit ­Vasas vd, kritiserar österbottningarna och speciellt ­Vasaborna för att inte delta i evenemang.

Nyhetsbild
Inrikes

Partikamrater vill ha bort Peter Albäck

– Nu om någonsin ska han bort, säger centerpolitiker som bland annat tröttnat på Peter Albäcks offentliga skriverier.

Nyhetsbild
Inrikes

Antti Rinnes uppmaning till babytalko väckte kritik

Babytalkot som SDP:s ordförande Antti Rinne uppmanade finländarna till på onsdagen möttes genast av hård kritik på sociala medier. Också riksdagsledamöter, även inom det egna partiet och partiets ungdomsförbund, risade hans ordval.

Mest läst senaste veckan