Tydligare EU-regler väntas träda i kraft hösten 2018.

De centrala EU-institutionerna kom överens om copyrightfrågorna för strömmat innehåll på tisdag kväll. Betaltjänster kan i vissa fall få en annan status än gratistjänster, eftersom de nya reglerna ska gälla för registrerade användare.

Den som betalat för och registrerat sig på Spotify eller Netflix kommer alltså sannolikt att kunna njuta av musik och filmer i hela EU med samma abonnemang. Upphovsrättsproblem gör i dagsläget att det inte fungerar så bra, men EU har nu slagit fast att det är en plikt för dem som bjuder på betalinnehåll att göra det tillgängligt i hela unionen. För gratistjänster blir det möjligt, men inte obligatoriskt.

– Avgiftsbelagda tjänster har en plikt att erbjuda flyttbarhet då en person tillfälligt befinner sig i ett annat medlemsland, säger upphovsrättsrådet Viveca Still på Undervisnings- och kulturministeriet.

Yle Arenans utbud blir automatiskt kraftigt begränsat då tjänsten används utomlands. Katri Olmo, som är direktör för juridiska ärenden på Yle, uppger att rundradiobolaget ska utreda de nya reglerna för registrering. Hon öppnar för att göra mycket större delar av innehållet tillgängligt i andra EU-länder.

Nättjänsterna som bygger på strömmat innehåll – alltså att filmerna eller musiken sällan lagras i sin helhet på användarens dator – blir allt populärare. Europeiska konsumentorganisationen BEUC kallar de senaste EU-beskeden för en konsumentseger.

– Det här är mycket goda nyheter för EU:s konsumenter. Konstgjorda barriärer som stoppar en från att använda onlinevideo, musik eller spelprenumerationer bryter mot principen om en enhetlig inre marknad, skriver BEUC på sin webbplats.

Beslutet är det andra på kort tid som väntas ha en konkret, positiv effekt för en stor del av EU:s befolkning. För ungefär en vecka sedan kom unionen överens om kraftigt sänkta avgifter för roaming, alltså att använda mobiltelefonen i ett annat EU-land. På sikt ska de avgifterna försvinna helt.