NyhetsbildZoom
Lassi Kokkala öppnade målskyttet när Pelicans gästade Kopparön i oktober, men Sport föll med 3–4 efter förlängning. Lahtislagets målvakt Janne Juvonen gjorde 33 räddningar i matchen och vaktar målet även i kväll. Foto: Arkiv/Mikael Nybacka

Sport mot Pelicans – gästerna saknar nyckelspelare

Jona Nyström -
Liksom förra gången Pelicans hälsade på i Vasa saknar laget viktiga spelare. Olavi Vauhkonen är tillbaka i Sport och tar plats i förstakedjan.

Pelicans ligger sjätte i ligatabellen och jagar fyran JYP och femman HPK, som är fyra och två poäng före, samtidigt som man jobbar på att hålla undan för Ässät, som är sju poäng efter, och således undvika den första slutspelsomgången.

Sport är fortsättningsvis tionde och jagas av Jukurit (fyra poäng) och Ilves och Lukko (fem poäng) i kampen om att över huvud taget nå slutspel. Nian Kärpät ligger i sin tur fem poäng före.

Sport har visat tecken på gryende form på sistone – det har blivit tre segrar på det fyra senaste matcherna. Efter dubbelsegern mot Ässät stod Sport upp bra på hemmais på TPS (1–2) och efter det kom den fina förlängningssegern, som kunde ha varit en trepoängare, mot Tappara i lördags.

Veterancentern Ville Viitaluoma har varit en av ligans hetaste spelare på sistone och blåställslirare som Tuomas Vänttinen, Filip Riska och Matti Lamberg har gjort det bra.

Glädjande för Sport är att yttern Olavi Vauhkonen är tillbaka efter att ha varit ur spel sedan mellandagarna.

Sport saknar fortfarande yttrarna Markus Nenonen och Joonas Vihko och centern Lassi Kokkala.


Sports laguppställning:


1. Olavi Vauhkonen – Aleksi Ainali – Tomas Kubalik

Robin Salo – Markus Kankaanperä

2. Tomi Körkkö – Tommi Tikka – Joel Kiviranta

Aleksi Laakso – Ari Gröndahl

3. Erik Riska – Filip Riska – Tuomas Vänttinen

Markus Nordlund – Otto Honkaheimo

4. Otto Karvinen – Ville Viitaluoma – Matti Lamberg

Jesse Paukku trettonde anfallare

Mv: Veini Vehviläinen (Mika Järvinen)

Nedsläpp 18.30 på Kopparön


Pelicans har hittat formen efter årsskiftet och vunnit nio av fjorton matcher, men är rejält vingklippta inför kvällens match.

Lahtislaget saknar fem profilspelare i kvällens match – backarna Mikko Kousa och Ben Blood och yttrarna Morten Poulsen, Justin Hodgman och Antti Erkinjuntti.

Lagkaptenen Erkinjuntti och KHL-meriterade Kousa spelar EHT den här veckan och dansken Poulsen är också på landslagsuppdrag. Kanadensiska yttern Justin Hodgman gjorde nyligen comeback efter en skada, men åkte på en tia för osportsligt uppträdande när Pelicans bortaslog Ilves med 1–4 i onsdags och är avstängd i och med att kontot för personliga straff är fyllt.

Amerikanska busen Blood hade en bråd kväll i Tammerfors. I andra perioden satte han in en tackling mot huvudet på Ilves amerikanska ytter Jerry D'Amigo, hamnade i slagsmål och kommenderades i duschen. Blood samlade totalt på sig 43 utvisningsminuter i matchen och hans tilltag granskas disciplinärt av FM-ligan.

Totalt blev det 65 utvisningsminuter för Pelicans. Backen Roni Rukajärvi gjorde var tillbaka efter skada i matchen. Han tar utvisningsmängden med ro.

– Jag vet inte hur det blev så där mycket utvisningar mitt i allt. Men sådana kvällar kommer ibland och det är inte mer med det. Vårt boxplay fungerade lyckligtvist bra. Vi spelade uppoffrande och kämpade, säger Rukajärvi till Pelicans webbplats.

Pelicans har laddat för match mot Sport med vinterbad i Tammerfors, och det finns en del spelare att se upp med i laguppställningen – till exempel vassa yttrarna Vili Sopanen och Iikka Kangasniemi.

Pelicans har 2–1 i inbördes möten mot Sport den här säsongen. Sport vann med 0–1 i Lahtis under premiärhelgen, men efter det har Pelicans varit bättre med 3–4 efter förlängning och 2–0.

Den senaste matchen spelades den 11 januari. Otto Karvinen åkte ut för slagsmål – mot ingen mindre än Ben Blood – och Filip Riska blev i efterhand avstängd i fem matcher på grund av en armbågstackling på yttern Taavi Vartiainen.

Kommentarer


Äldre kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan