NyhetsbildZoom
Milko Nuutila skriver gärna under för Vasa Centralsjukhus fulljour. Jaani Kujanpää är en av de som ställt upp för att samla in underskrifter. Foto: Jonny Smeds

Medborgarinitiativet har nu nått 50000 underskrifter

Felix Rantschukoff / Jonny Smeds -
Klockan 13.24 sprängdes gränsen till medborgarinitiativet för Vasa Centralsjukhus. Efter bara två och en halv vecka har den kritiska mängden underskrifter samlats för att ärendet ska behandlas i riksdagen.

Totalt hade initiativet ett halvt års underskriftstid. Tack vare frivilligt arbete, ihärdig annonsering på sociala medier, och en allmän talkoanda har regionen gått över den kritiska mängden underskrifter. I flera butiker och allmänna samlingsplatser har människor hjälpt till för att samla in fysiska underskrifter. Milko Nuutila var en av de som skrev under strax innan 50000 underskrifter övergicks.

– Det är viktigt med bra service och jour vid Vasa Centralsjukhus, säger Nuutila.

I samband med 112-dagens firande i Rewell Center besökte inrikesminister Paula Risikko (saml) Vasa.

– Jag har förståelse för medborgarinitiativet. Vasa Centralsjukhus har en hög nivå på vården, vilket stöds av tidigare undersökningar, säger Risikko.

Initiativtagaren Kim Berg, huvudförtroendeman på Vasa centralsjukhus, matade in de sista 30 blanketterna som samlades in i Rewell Center. Han är imponerad av hur snabbt det gått.

– Vi hade räknat med två månader men det tog bara dryga två veckor. Det måste vara något slags rekord. Det känns väldigt bra. Men det är viktigt att vi inte slutar bara för att vi nått gränsen, ju flera vi får desto bättre, säger Berg.

Inte över än 

Han tillägger att det kan finnas blanketter som inte är giltiga av diverse orsaker som de inte samlat in än. Berg ska nästa vecka kontakta kommunerna för att försäkra om att blanketterna från de över 200 insamlingspunkterna samlas in.

– Redan om det finns 20 blanketter vid varje punkt är det fråga om 4000 underskrifter till. Om vi lyckas få 100000 underskrifter är det ännu bättre, säger Berg.

Hjälpen är uppskattad

Anna-Maja Henriksson, SFP:s partiordförande, och Joakim Strand, SFP:s riksdagsledamot, har varit engagerade i frågan från början. De är glada över att det går vidare till behandling.

- Vasa centralsjukhus är en viktig del av Vasa energikluster. Finlands främsta exportregion behöver ett starkt eget sjukhus. Vi i SFP ger inte upp kampen, säger Strand.

Henriksson vill lyfta fram de som hjälpt till att nå över gränsen.

- De som aktiverat sig har gjort ett jättejobb och är värda ett stort tack. Det visar att det engagerar många människor, även utanför Österbotten. Vi jobbar vidare ännu tills det når riksdagen, säger Henriksson.

Kommentarer


Äldre kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan