NyhetsbildZoom
Insamlingspunkt för medborgarinitiativet. Foto: Bengt Kronqvist

"Vi hoppas på en vettig lösning"

Fredrik Westblom -
Utan de frivilliga namninsamlarna hade medborgarinitiativet knappast fått de 50 000 namnunderskrifter som krävs. I Närpes har man dragit sitt strå till stacken.

Det har varit ett drygt arbete att samla ihop 50 000 namn. För de aktiva gäller det att köra ut tomma blanketter, hämta in de färdigt ifyllda och redovisa resultatet.

Det är något helt nytt för Stefan Mannsén, kontaktperson i Närpes. Trots att han varit politiskt aktiv i 20 års tid har han aldrig tidigare arbetat med ett medborgarinitiativ. Men hårt arbete, det har han och de andra Närpesaktiva gjort.

– I fredags stod vi i Närpes centrum och samlade in namn. Vi var ett tiotal personer som delade ut blanketter och hjälpte folk fylla i. Samma sak i Övermark, säger Mannsén.

Hur känns det nu då medborgarinitiativet fått 50 000 namn?

– Det känns bra, men vi slutar inte här. Vi fortsätter samla in namn. Målet är att vi ska fortsätta till mitten av mars, säger han.

Mannsén hoppas att riksdagen hittar en lösning som skulle vara bra för såväl politikerna, som är rädda att tappa ansiktet, och för folket.

– Jag tror att det här medborgarinitiativet engagerar så för att folk känner sig illa behandlade. Det är orättvist att vårt sjukhus inte får vara ett av de tolv trots att allt talar för att vi borde vara det. Vi vet inte hur sjukvården kommer se ut 2019, men eftersom vårt sjukhus enligt det här nu skulle ha lägre status är det klart att det inte kommer vara bland de bästa.

Namnunderskrifter har aktivt samlats in i hela Österbotten. I Malax har man bland annat gått från dörr till dörr.

Kommentarer


Äldre kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Mordförsök i Vasa

VASA Ett bråk i Vasa på lördagen ledde till en stor polisoperation i Laihela. En person misstänks nu för mordförsök.

Nyhetsbild
Utrikes

Svensk protest mot finsk kärnkraft

Argumenten mot kärnkraft är många. Det tycker kärnkraftsmotståndare som samlats till sommarfest i Sverige. De protesterar mot det planerade kärnkraftverket i Pyhäjoki.

Nyhetsbild
Sport

Hänninen femma inför tyskt rallyavgörande

RALLY Juho Hänninen på femte plats är bästa finländare inför söndagens avslutande specialsträckor i tyska VM-rallyt.

Nyhetsbild
Sport

Bra lopp avslutade säsongen

FRIIDROTT Wilma Lassfolk har gjort en kanonsäsong på 400 meter. I lördags avslutade hon säsongen med ännu ett bra lopp.

Mest läst senaste veckan