Plastproblemet är stort och synligt i haven men situationen i insjöarna har endast diskuterats på sistone.

Östra Finlands universitet forskar tillsammans med Finlands miljöcentral (Syke) och Åbo universitet mikroplast i vattnet och bottensedimentet i Kallavesi. Forskningen finansieras av Finlands akademi.

Varför ska man göra skild forskning i sjöarna?

– Deras ekosystem är väldigt annorlunda än haven. Insjöbassänger är betydligt mindre och kan förorenas mycket snabbt om utsläppen inte begränsas, säger forskaren Samuel Hartikainen på Östra Finlands universitet.

Resultaten överraskade

Miljö- och hälsoeffekterna av mikroskräp är hittills rätt okända. Det är fortfarande oklart om skräpet hamnar i sjöarnas näringskedjor precis som i haven.

Forskningarna i Kallavesi ger en första inblick i ämnet. Resultaten från prover som tagits på sju olika ställen överraskade forskarna. Proverna innehöll tusentals plastpartiklar.

– Visserligen varierade antalet och typen av partiklar beroende på provtagningsplatsen. Resultaten var olika i ändan av ett dagvattenrör, vid ett rör som släpper ut renat avloppsvatten i vattendragen och på en badstrand. Vid båthamnar upptäcktes en hel del målfärgspartiklar. Också mikrogummit från bildäcken ska nu undersökas.

Inom havsforskningen var det de stora havsdäggdjurens öden och de massiva sopbergen som väckte intresset för plastskräpet. Skräpet i Östersjön har forskats sedan år 2012 i och med EU:s havsstrategidirektiv, uppger specialforskaren Maiju Lehtiniemi på Syke.

– Direktivet säger inget om mikroplast i sjöarna. Man har trots det inlett forskningar i ämnet eftersom sötvattenbassängarna är så viktiga med tanke på dricksvatten och fiske.

Problem i hela landet

Även om forskarna bara undersöker Kallavesi drabbar samma problem resten av sjöarna. Hartikainen tror att plast finns så gott som överallt i Finland.

– En liten damm i ödesmarken norr om Lieksa kanske inte har några spår av plast. Förhoppningsvis för vandrare och jägare också i fortsättningen bort sitt skräp så varken plast eller gummi kommer åt att förorena naturen.

Tammerfors ligger mellan två stora sjöar och skulle enligt Hartikainen vara ett intressant forskningsobjekt.